Catering Dietetyczny - LightDiet.pl
phone number

Zostaw numer - oddzwonimy!

zamknij

Dieta wegetariańska 2000 kcal

Dieta wegetariańska wyklucza spożywanie jakichkolwiek posiłków pochodzenia mięsnego, występują w niej natomiast jaja oraz nabiał. Dietetycy twierdzą, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Stosowanie jej zmniejsza ryzykow wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nadcisnienia tętniczego, cukrzycy oraz otyłości. Dzięki zastosowaniu diety wegetariańskiej możliwe staje się obniżenie zawartości cholesterolu całkowitego we krwi nawet o 30%. W diecie wegetariańskiej dąży się do jak najlepszego dobrania produktów spożywczych, aby uzyskać optymalny skład odżywczy. Jako źródło białka występują w niej: nabiał, jaja oraz rośliny strączkowe.

Przykładowe menu - dieta wegetariańska 2000kcal

Poniedziałek
Śniadanie Chrupkie tartinki z jajkiem i śmietankowym serkiem topionym ułożone na liściach zielonej rukoli
II śniadanie Delikatna pasta z serka homogenizowanego z cząstkami świeżej gruszki i złocistymi biszkoptami
Obiad Warzywa w chrupiącym cieście z cieciorki w sosie indyjskim z kaszą gryczaną
Podwieczorek Złociste placuszki ziemniaczano-porowe z cząstkami soczystego pomidora
Kolacja Krucha sałata, delikatny pomidor i ogórek, ser grecki oraz zielone oliwki, papryka i czerwona cebula podana z aromatycznym sosem czosnkowym
Wtorek
Śniadanie Aksamitna pasta z cieciorki podana z chlebkiem pita i oliwkami
II śniadanie Kostki twarożku z suszoną morelą oprószone zarodkami pszennymi
Obiad Makaron spaghetti z tradycyjnym bolońskim sosem z soczystych pomidorków, czosnku i świeżych warzyw
Podwieczorek Gęsty mus bananowy ze szczyptą kandyzowanej pomarańczy
Kolacja Zielona sałata z pieczonym kozim serem polana słodkim miodem lipowym
Środa
Śniadanie Twarożek ze słodkim sosem wiśniowym oprószony otrębami
II śniadanie Mleczny koktajl jagodowo - jeżynowy
Obiad Makaron penne z sosem beszamelowym, świeżą natką pietruszki i aromatycznymi ziołami
Podwieczorek Puszysty jogurt o smaku imbirowej pomarańczy
Kolacja Aksamitny krem z pomidorów z dodatkiem śmietanki i bazylii
Czwartek
Śniadanie Złocista jajecznica z zielonym szczypiorkiem podana z drobnymi cząstkami rzodkiewki i zarumienioną ciabatką z papryką
II śniadanie Aksamitny jogurt grecki z suszoną morelą posypany pestkami dyni
Obiad Delikatne wstążki makaronu tagliatelle w sosie czosnkowo-beszamelowym z suszonymi pomidorkami, czarnymi oliwkami i delikatną rukolą
Podwieczorek Puszyste biszkoptowe ciastko muśnięte gorzką czekoladą
Kolacja Placki ziemniaczano-warzywne podane z leśnymi grzybkami w delikatnej śmietance
Piątek
Śniadanie Serowe roladki z delikatnym sosem szczypiorkowym z cząstkami dojrzałego pomidora podane z chrupiąca ciabatką
II śniadanie Kakaowy serek wiejski z łyżeczką złocistego miodu
Obiad Soczysty szaszłyk warzywny podany z kolorową fasolką szparagową w gęstym sosie pomidorowym
Podwieczorek Owsiane placuszki podane z pieczonymi bananami i orzechami włoskimi delikatnie muśnięte syropem klonowym
Kolacja Babeczki z kruchego ciasta wypełnione grillowanymi warzywami zapiekane z mozzarellą i aromatycznym pesto bazyliowym
Sobota
Śniadanie Pasta twarogowo-brokułowa z drobinkami suszonych pomidorów uformowana na kolorowym miksie sałat
II śniadanie Chrupiące krakersy z guacamole oraz smakowitą salsą pomidorową
Obiad >Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe podane z pełnoziarnistym makaronem i pachnącą czosnkową fasolką szparagową
Podwieczorek Delikatny jogurt jabłkowy z nutką mięty oprószony wiórkami
Kolacja Grillowane warzywa w towarzystwie chrupiących sałat, rukoli i krążków czerwonej cebuli podane z sosem vinegrette
Niedziela
Śniadanie Plasterki kolorowej papryki z kiełkami lucerny podane z roladkami wędliny sojowej
II śniadanie Aromatyczny naleśnik z płatków owsianych z puszystym kremem z serka homogenizowanego
Obiad Barwny warzywny gulasz z brązowym ryżem ułożony na mieszance chrupiących sałat muśniętej sosem ogrodowym
Podwieczorek Kuleczki groszku ptysiowego lekko zanurzone w delikatnym kremie z kalafiora
Kolacja Świeża sałata rzymska z młodziutką dymką, plasterkami gruszki, chrupiącymi orzechami włoskimi i śmietanowym serkiem pleśniowym

 

Informujemy, iż aby przygotować wartościowe i urozmaicone posiłki nasi dietetycy i kucharze korzystają z produktów ze wszystkich grup spożywczych. Niektóre z nich mogą zawierać alergeny pokarmowe, takie jak: pszenica, mleko, jaja, ryby i owoce morza, soja, orzechy (w tym orzeszki ziemne), sezam, dwutlenek siarki i siarczyny, seler oraz gorczyca. Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat stosowanych przez nas produktów, prosimy kontaktować się z naszymi dietetykami.

top
© Copyright 2011-2017 by LightDiet.pl
Polityka prywatności Dieta pudełkowa Dieta do domu
projektowanie stron www