Dieta dla Diabetyka

Jednym z najważniejszych sposobów leczenia cukrzycy jest odpowiednio skomponowana dieta. Wspomaga ona osiągnięcie zadowalających wyników prowadzonego leczenia farmakologicznego.     Dieta dla diabetyka eliminuje potrawy tłuste i ciężkostrawne, jednocześnie ograniczając zawartość łatwo przyswajalnych przez organizm węglowodanów. Nie powinny się w niej znajdować produkty podnoszące gwałtownie poziom glukozy w organizmie. Dieta wyklucza spożywanie pszennego pieczywa, białego ryżu i makaronu oraz oczywiście słodyczy i niektórych suszonych owoców. Dieta dla diabetyka dostarcza organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, dlatego nie trzeba w trakcie jej stosowania suplementować witamin i składników mineralnych. W tej diecie znajduje się duża ilość surowych warzyw, pieczywa razowego, roślin strączkowych oraz racjonalne ilości świeżych owoców. Dzięki wykorzystaniu tego rodzaju diety możliwe staje się osiągnięcie optymalnej masy ciała, co znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań związanych z chorobą. Dieta pozwala regulować poziom cukru we krwi lub też wspomagać leczenie doustnymi środkami przeciwcukrzycowymi.

Catering dieta dla cukrzyka

Nasza unikalna oferta, to dieta dla diabetyka z dostawą do domu, lub pracy. Otrzymują Państwo gotowe, świeże i zdrowe 5 posiłków dzięki, którym mogą Państwo cieszyć się zdrowiem i atrakcyjną sylwetką!. 

 Przykładowe menu - dieta dla diabetyka

Poniedziałek
Śniadanie Pasta serowo-paprykowa z pieczywem razowym i cząstkami świeżego ogórka
II śniadanie Maślanka naturalna z koperkiem, pestkami słonecznika i pestkami dyni
Obiad Duszona wołowina z morelami, dzikim ryżem i surówką z białej kapusty z papryką
Podwieczorek Dietetyczne ciasteczka owsiane
Kolacja Polędwiczki drobiowe zapiekane z serem żółtym light z pomidorami podane z pieczywem żytnim
Wtorek
Śniadanie Sałatka z gorgonzolą, wędzoną piersią z kurczaka i orzechami na czerwonej sałacie dębowej
II śniadanie Jogurt grecki z truskawkami i orzechami laskowymi
Obiad Kotleciki z indyka z sosem słodko-kwaśnym z kasz jęczmienną i surówką z cykorii i pomidorów
Podwieczorek Mix gotowanych warzyw z dipem jogurtowo-ziołowym
Kolacja Pieczony kabaczek nadziewany warzywami podany z cząstkami pomidora
Środa
Śniadanie Płatki owsiane na mleku z suszoną śliwką
II śniadanie Roladki z wędzonego łososia z pastą jajeczna z cząstkami pomidora i bułeczką pełnoziarnistą
Obiad Wołowina w sosie balsamicznym z gotowanymi brokułami i kaszą gryczana z surówką z czerwonej kapusty
Podwieczorek Cząstki owoców południowych
Kolacja Sałatka z tuńczyka, czerwonej fasoli i zielonego groszku podana na sałacie lodowej z oliwą z oliwek
Czwartek
Śniadanie Pasta z tuńczyka z warzywami i sosem majonezowym, pieczywo chrupkie żytnie
II śniadanie Plasterki polędwicy drobiowej z cząstkami gruszki i orzechami laskowymi
Obiad Mintaj zapiekany z cukinią, podany z puree z brokuła i roszponką z mieszanką oliwek i suszonymi pomidorami
Podwieczorek Mus truskawkowy
Kolacja Szaszłyki z indyka z pieczarkami, pomidorami i bakłażanem na sałacie lodowej z pieczywem chrupkim
Piątek
Śniadanie Jaja faszerowane pastą szczypiorkową i sosem koperkowym z bułeczką kajzerką żytnią
II śniadanie Feta marynowana z oliwkami na sałacie rzymskiej z pomidorkami koktajlowymi
Obiad Łosoś pieczony ze wstążkami warzyw, dzikim ryżem i surówką z selera konserwowego
Podwieczorek Sałatka owocowa z sokiem cytrynowym i miętą
Kolacja Sałatka grecka z czarnymi oliwkami i grzankami razowymi oraz z oliwą z pestek winogron
Sobota
Śniadanie Pasztet drobiowy ze świeżym ogórkiem i pieczywem razowym
II śniadanie Jogurt naturalny z jeżynami i płatkami gorzkiej czekolady
Obiad Pieczona pierś z kurczaka z suszonymi śliwkami, kaszą gryczaną i gotowanymi warzywami
Podwieczorek Ciasto z mąki razowej z gruszkami
Kolacja Zapiekanka z makaronu graham ze szpinakiem i mozzarellą
Niedziela
Śniadanie Pomidor faszerowany pastą z sera feta podany na rucoli z macą razową
II śniadanie Serek wiejski z rzodkiewką i koperkiem
Obiad Duszona pierś z indyka z pomidorami i kolendrą podana z ryżem papraboiled i surówką z marchwi
Podwieczorek Koktajl malinowo-jabłkowy
Kolacja Kurczak z grilla z grejpfrutem podany na sałacie lodowej z sosem paprykowym

Informujemy, iż aby przygotować wartościowe i urozmaicone posiłki nasi dietetycy i kucharze korzystają z produktów ze wszystkich grup spożywczych. Niektóre z nich mogą zawierać alergeny pokarmowe, takie jak: pszenica, mleko, jaja, ryby i owoce morza, soja, orzechy (w tym orzeszki ziemne), sezam, dwutlenek siarki i siarczyny, seler oraz gorczyca. Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat stosowanych przez nas produktów, prosimy kontaktować się z naszymi dietetykami.

Formularz zamówienia

W celu złożenia zamówienia prosimy wypełnić poniższy formularz. Wszelkie wątpliwości, uwagi prosimy umieścić w odpowiednim polu. Nasz konsultant skontaktuje się z Państwem telefonicznie.

 

 

Osoba zamawiająca:
*

Telefon kontaktowy:
*

Adres email:

Adres dostawy:
*

Uwagi do zamówienia:

  Wyrażam zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu realizacji zamówień i dalszej obsługi, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.

 

 catering 1000 kcal

Promocja

Jedz dłużej, plać mniej...

więcej »

Promocja

Razem znaczy taniej!

więcej »

Poleć znajomemu

Poleć »