Chcesz zrezygnować z mięsa, jednak całkowita eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego nie wchodzi w grę? W takim razie dieta wegetariańska jest dla Ciebie! Plan żywieniowy, dzięki któremu nie musisz zapominać o ulubionej jajecznicy czy jogurtach, to doskonały pomysł na zadbanie o swoje zdrowie. Na czym polega taki sposób żywienia, komu jest polecany, jakie ma zalety i co można jeść? Poznaj bliżej dietę wegetariańską!
Dieta wegetariańska – czym jest i komu jest polecana?
Dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu z diety mięsa. Niektórzy sądzą, że dotyczy to tylko produktów wołowych, drobiowych czy wieprzowych. Jest to błąd, ponieważ przechodząc na wegetarianizm, należy zrezygnować również z ryb i owoców morza. Choć istnieje wiele odmian takiego sposobu odżywiania, to standardowa dieta wegetariańska dopuszcza spożywanie wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego – jajek, miodu czy nabiału.
Komu jest polecana dieta wegetariańska? Zrezygnować z mięsa może każdy, bez względu na rodzaj wykonywanej pracy, stopień aktywności fizycznej czy wiek. Obalono mit, że taki sposób odżywiania jest szkodliwy dla małych dzieci. Odpowiednio skomponowane posiłki dostarczają wszystko, czego tylko ich ciała potrzebują do prawidłowego rozwoju.
Dieta wegetariańska – zalety
Dieta wegetariańska jest różnorodna i zdrowa. Zauważono, że u osób, które zrezygnowały z mięsa, ciśnienie krwi jest niższe, podobnie jak poziom glukozy. Po zmianie sposobu żywienia maleje ryzyko zachorowania na raka jelita czy żołądka. Poprawie ulega również metabolizm – odpowiada za to duża ilość błonnika w posiłkach, który skutecznie eliminuje zaparcia. Co ciekawe, dieta wegetariańska jest również dobrym sposobem na utratę kilogramów. Warto jednak pamiętać, że aby zaobserwować pozytywny wpływ diety wegetariańskiej na organizm, należy zadbać o jej zbilansowanie pod kątem składników odżywczych.
Co jeść na diecie wegetariańskiej?
Dieta wegetariańska daje setki możliwości stworzenia smacznych i różnorodnych posiłków. Rezygnujesz tylko z mięsa, które z łatwością możesz zastąpić roślinnymi źródłami białka – przede wszystkim nasionami roślin strączkowych, jak choćby soczewica, ciecierzyca czy soja. Na talerzu mogą znaleźć się jajka, jogurty, masło, miód czy dania na bazie żelatyny. Nie zapomnij także o warzywach, owocach, nasionach, orzechach i ziołach, które warto dodawać do każdego dania.
Odkryj smaki diety wegetariańskiej z LightDiet.pl!
Dieta wegetariańska brzmi smacznie i kusząco, jednak martwisz się, że nie poradzisz sobie z samodzielnym skomponowaniem jadłospisu bez mięsa? Przychodzimy z pomocą, proponując pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze pudełka. Menu wegetariańskie zamówisz w jednym sześciu wariantów kalorycznych (1000, 1200, 1500, 1800, 2000 lub 2200 kcal). W naszej diecie wegetariańskiej czeka na Ciebie mnóstwo warzyw i owoców, produktów zbożowych oraz jajek i nabiału.
Porcja świeżych artykułów
Skutki niedoboru potasu w diecie
Niedobór potasu to hasło, które często słyszymy w reklamach. Czy mimo jego popularności wiemy, dlaczego dieta uboga w potas jest niekorzystna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu? Jakie są objawy niedoboru potasu? Co jest przyczyną tego stanu? Czy zrównoważona dieta jest w stanie pokryć zapotrzebowanie organizmu na potas? Jeśli chcesz zagłębić powyższą tematykę, zapraszamy do lektury.
Post przerywany 16/8
Pewnie nieraz słyszałaś/łeś o okienku żywieniowym, ale czy post przerywany to odpowiedni model żywienia dla osób, które chcą dbać o zdrowie? Jakie efekty można osiągnąć dzięki diecie 16 na 8? Na te i wiele innych pytań odpowiem w tym artykule! Zapraszam do czytania.
Dieta trzustkowa - co jeść na chorą trzustkę
Dieta trzustkowa jest podstawowym elementem leczenia ostrego zapalenia trzustki. Jej celem jest odciążenie trzustki i uspokojenie funkcji czynnościowych. Dieta dla chorych na trzustkę powinna być lekkostrawna, aby zmniejszyć dolegliwości bólowe. Z tego artykułu dowiesz się, co jeść przy zapaleniu trzustki, jak długo stosować specjalny jadłospis oraz czy banan w diecie trzustkowej jest dozwolony.