Ostatnio w internecie zrobiło się głośno o diecie sirtfood. Nie bez powodu – to właśnie jej słynna piosenkarka Adele zawdzięcza spektakularną metamorfozę figury, którą pochwaliła się z fanami za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych. Nie trzeba było długo czekać, aby zachęcone efektami kobiety rozpoczęły poszukiwanie jadłospisów online i wprowadzanie zmian do swojego planu żywieniowego. Na czym tak naprawdę polega dieta sirtfood i czy jest bezpieczna? Przygotowaliśmy dla Ciebie kompletny przewodnik po SIRT!
Wszystko zaczęło się od sirtuinów
Zacznijmy od sirtuinów, bo to właśnie od nich wszystko się zaczęło. Czym są? To białka występujące naturalne w organizmach żywych, których rola w ciele jest niezwykle ważna. Sirtuiny:
- biorą udział w procesach metabolicznych,
- wpływają na wzrost komórek,
- mają ogromny wpływ na długość i jakość życia oraz ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu okrzyknięto je genem długowieczności i szczupłości.
Białka dopiero niedawno stały się obiektem zainteresowań naukowców, jednak obiecujące wyniki prowadzonych badań zachęciły Aidana Gogginsa i Glena Mattena z Uniwersytetu w Surrey do opracowania diety sirtfood.
Czym tak właściwie jest dieta sirtfood?
Wiesz już, czym są sirtuiny. Czas poznać bliżej dietę sirtfood. Plan żywieniowy opracowany przez Gogginsa i Mattena ma jedno podstawowe zadanie – stymulować proces odchudzania i ułatwiać osiąganie spektakularnych efektów w jeszcze krótszym czasie. Do pozostałych założeń można zaliczyć również pomoc w budowaniu tkanki mięśniowej, regulację metabolizmu czy ochronę przed stanami zapalnymi. Podstawą diety sirtfood jest żywność bogata w polifenole, czyli przeciwutleniacze aktywujące sirtuiny.
Zasady diety sirtfood
Dieta sirtfood trwa tylko 3 tygodnie i jest podzielona na dwie fazy. Dłuższe stosowanie rygorystycznego planu żywieniowego nie jest bezpieczne dla zdrowia. Pierwszy etap, w trakcie którego zaleca się rezygnację z aktywności fizycznej, trwa tydzień i opiera się przede wszystkim na zielonych sokach sirtfood.
- 1-3 dzień: oprócz 3 zielonych soków należy spożywać jedno normalne danie. Całkowita kaloryczność wszystkich posiłków nie powinna przekraczać 1000 kcal.
- Od 4. dnia spożywa się 2 zielone koktajle i 2 regularne posiłki, a kaloryczność zostaje zwiększona do 1500 kcal.
Drugi etap, czyli tzw. faza konserwacji, trwa 14 dni. Liczba regularnych posiłków wzrasta do 3. Każdy z nich powinien być nie tylko zbilansowany, ale także bazować na produktach bogatych w polifenole. Dodatkowo należy spożywać jeden zielony koktajl dziennie.
Co można, a czego nie można jeść na diecie sirtfood?
Przechodząc na dietę sirtfood, należy spożywać między innymi:
- brokuły,
- jarmuż,
- kalafior,
- cebulę,
- pietruszkę,
- rukolę,
- oliwki,
- kapary,
- jabłka,
- jagody,
- owoce cytrusowe,
- czerwone winogrona,
- daktyle,
- oliwę z oliwek,
- tłuste ryby,
- czekoladę,
- kakao,
- zieloną herbatę.
Czego w takim razie nie można jeść? Na diecie sirtfood należy zrezygnować ze słodyczy i słodkich napojów, żywności wysoko przetworzonej, fast-foodów oraz gotowców.
Czy sirtuiny pomagają schudnąć?
Trzeba przyznać, że dieta sirtfood, choć może budzić kontrowersje, to pozwala osiągnąć naprawdę imponujące rezultaty. Doskonałym przykładem jest wspomniana wcześniej piosenkarka Adele, której udało się zrzucić ponad 40 kg! Skuteczność planu żywieniowego potwierdzają również testy przeprowadzone przez autorów SIRT, czyli Glena Mattena i Aidana Gogginsa. Uczestnicy eksperymentu stracili przez tydzień nawet około 3 kg, ale nie tylko – zaobserwowano u nich także zwiększenie poziomu masy mięśniowej i poprawę samopoczucia. Warto jednak pamiętać, że testy trwały dość krótko, a ich autorzy nie sprawdzili długofalowego wpływu diety sirtfood na zdrowie ochotników.
Rozważ plusy i minusy, czyli zalety i wady diety sirtfood
Zacznijmy od zalet diety sirtfood. Twórcy planu żywieniowego zapewniają, że niesienie on za sobą następujące korzyści:
- eliminację niezdrowej, wysokoprzetworzonej żywności,
- sporą dawkę cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy,
- szybkie spalanie tkanki tłuszczowej (możliwość utraty nawet do 3 kg tygodniowo),
- poprawę trawienia,
- wzmocnienie odporności,
- pozytywny wpływ na kondycję paznokci, skóry i włosów,
- poprawa samopoczucia i jakości snu.
Lista zalet robi wrażenie. Skąd więc kontrowersje wokół diety sirtfood? Przede wszystkim ze względu na brak odpowiednio zbilansowanych posiłków, zwłaszcza w pierwszej fazie. Każdy sposób żywienia, który zachęca do mocnego obcięcia kaloryczności dań, jest na dłuższą metę szkodliwy dla zdrowia oraz może prowadzić do wystąpienia niedoborów czy problemów z metabolizmem. Co więcej, przeciwnicy diety sirtfood uważają, że imponujący spadek wagi nie jest spowodowany wyłącznie stopniowym zmniejszaniem się ilości tkanki tłuszczowej. Według nich osoby, które zdecydowały się na ten rygorystyczny plan żywieniowy, tracą także wodę i glikogen. I to spadek jego poziomu może być problematyczny, ponieważ niesie za sobą ryzyko utraty energii i ogólnego osłabienia.
Porcja świeżych artykułów
Jaka mąka jest najzdrowsza?
Jaka mąka jest najzdrowsza? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, dlatego podpowiadamy jaka mąka jest najzdrowsza przy cukrzycy, na diecie bezglutenowej i ketogenicznej. Ponadto wyjaśniamy, jaka mąka jest najzdrowsza, jeśli chcesz zadbać o obecność w diecie produktów jak najbardziej odżywczych dla organizmu. Z artykułu dowiesz się również co oznacza typ mąki, a także jaka mąka ma najmniej kalorii.
Dieta śródziemnomorska – zasady, efekty, jadłospis i przepisy
Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania, który warto poznać. Z jej dobroczynnych właściwości skorzystają zarówno osoby zdrowe, jak i zmagające się z wysokim cholesterolem, zaparciami czy otyłością. Zastanawiasz się na czym polega dieta śródziemnomorska i jakie są jej zasady? Przybliżamy je w poniższym materiale. Znajdziesz w nim również śródziemnomorski jadłospis wraz z przepisami.
Produkty z dużą ilością białka
Dieta wysokobiałkowa najlepsza na redukcję? Białko jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych. Z tego artykułu dowiesz się co zawiera białko i jakie jest zapotrzebowanie na ten składnik. A także - kto powinien jeść produkty zawierające dużo białka. Zapraszam do czytania!