Coraz głośniej mówi się o negatywnym wpływie spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko na ludzkie zdrowie, ale także na środowisko. Nic więc dziwnego, że każdego dnia przybywa osób, które zdecydowały się na całkowite wyeliminowanie ich z jadłospisu. Na tym właśnie polega popularna w ostatnich latach dieta wegańska. Co to takiego, czy jest zdrowa i jakie ma zalety? Sprawdzamy!
Dieta wegańska – a co to takiego?
Zacznijmy od podstaw. Słyszysz „dieta wegańska” i zastanawiasz się, co to tak naprawdę jest? Jak się okazuje – to nie tylko sposób żywienia, ale także filozofia życia, której celem jest wykluczenie wszystkich form okrucieństwa czy wykorzystywania zwierząt. Sam jadłospis eliminuje całkowicie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, ryby, miód, jajka czy mleko. Zamiast nich na talerzach królują dania roślinne. W tym miejscu warto wspomnieć, że weganizm to nie to samo co wegetarianizm – w drugim przypadku rezygnuje się wyłącznie z mięsa, a zostawia pozostałe produkty odzwierzęce.
Co można jeść na diecie wegańskiej?
Wiesz już, że eliminacja produktów odzwierzęcych to podstawowe założenie diety wegańskiej. Co to oznacza dla Twojego brzucha? Na talerzu powinny gościć wyłącznie roślinne dania, które możesz przygotowywać z warzyw, owoców, zbóż i produktów zbożowych, roślin strączkowych, orzechów, nasion oraz grzybów. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się również tłuszcze roślinne. Boisz się, że posiłki będą monotonne? Zamów pudełkową dietę wegańską w LightDiet.pl, jest dostępną w aż 5 kalorycznościach! Udowodnimy Ci, że roślinna kuchnia może być smaczna, sycąca i zdrowa.
Zalety diety wegańskiej
Czy wiesz, że przejście na dietę wegańską jest po prostu zdrowe? Co to znaczy? Dzięki spożywaniu dużej ilości warzyw, owoców, produktów zbożowych, nasion czy orzechów dostarczasz swojemu ciału mnóstwa cennych składników odżywczych oraz witamin i mikroelementów. To właśnie one odpowiadają za prawidłową pracę ludzkiego organizmu, wzmocnienie układu odpornościowego czy skuteczną walkę ze szkodliwymi wolnymi rodnikami. Co więcej, w wegańskich potrawach nie brakuje błonnika, który ma pozytywny wpływ na metabolizm. Podobnie jest z białkiem, które wbrew pozorom nie ogranicza się wyłącznie do produktów odzwierzęcych. Doskonałym jego źródłem są np. pestki dyni czy rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, fasola, groch i soczewica).
Czy dieta wegańska jest zdrowa?
Oczywiście, że tak, o ile zadbasz o to, aby dieta wegańska była odpowiednio zbilansowana. W codziennym menu nie może zabraknąć żadnego składnika odżywczego – podobnie jak i w każdym innym sposobie żywienia. Nie zapominaj również o regularnych badaniach, które są najlepszym sposobem na sprawdzenie stanu Twojego zdrowia.
Porcja świeżych artykułów



Słodzik czy cukier. Czym słodzić zamiast cukru?
Słodzik czy cukier, a może inna substancja słodząca? Co wybrać, aby nie rezygnować ze słodkiego smaku, a jednocześnie sprawić, być codzienna dieta była zdrowsza? W poniższym tekście przedstawiamy charakterystykę najpopularniejszych zamienników cukru. Po lekturze, będziesz mógł podjąć bardziej świadomą decyzję i odpowiedzieć na pytanie: czym słodzić zamiast cukru? Bo cukru nie polecamy.

Czym są ujemne kalorie i czy istnieją produkty o ujemnym bilansie kalorycznym?
Dieta ujemnych kalorii ma być metodą redukcji masy ciała, która polega na włączeniu do codziennego menu pokarmów o ujemnej kaloryczności. Ich strawienie ma pochłonąć więcej energii niż w rzeczywistości dostarczyły. Dzięki temu generują deficyt energetyczny, który ma pozwolić zredukować masę ciała. Brzmi niesamowicie i zachęcająco? Sprawdźmy, co na to nauka.