Na samym początku warto podkreślić, że odchudzanie to proces długotrwały i złożony. Jeśli więc zastanawiasz się, jak szybko schudnąć, to musisz pamiętać, że im szybsze rezultaty, tym większe ryzyko utraty zdrowia. Dostępne na rynku suplementy czy spalacze tłuszczu czy bardzo niskokaloryczne diety mogą nie tylko wpłynąć negatywnie na pracę Twojego organizmu, ale także zafundować Ci efekt jo-jo, którego z pewnością wolisz uniknąć. Najskuteczniejsze zrzucanie nadprogramowych kilogramów to takie, które jest przeprowadzane z głową. Oczywiście, możesz sobie pomóc w przyspieszeniu odchudzania. Jak w takim razie szybko schudnąć bez powrotu do wcześniejszej wagi? Podpowiadamy!
Jak szybko schudnąć? Wprowadzając zmiany żywieniowe!
Pierwszym i najważniejszym krokiem w zrzucaniu nadprogramowych kilogramów jest wprowadzenie zmian żywieniowych. To, co znajduje się codziennie na Twoim talerzu, ma ogromny wpływ na szybkość i trwałość osiąganych efektów. Jak planować posiłki, aby szybko schudnąć? Przede wszystkim zrezygnuj z dużych porcji 2-3 razy dziennie, a zamiast tego postaw na mniejsze dania, które będziesz jeść co kilka godzin. Pamiętaj też, że układ pokarmowy potrzebuje około 15 minut, aby wysłać do mózgu informację, która odpowiada za uczucie sytości. Jeśli czujesz, że posiłek był zbyt mały, wystarczy chwilę odczekać przed nałożeniem dokładki.
Równie ważne są kalorie, czyli jednostki energii. Każdy człowiek ma indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne, które zależy między innymi od płci, wieku, wagi, stanu zdrowia, aktywności fizycznej, a nawet wykonywanej pracy. Zbyt duża podaż prowadzi do tycia, podczas gdy obniżona liczba spożywanych każdego dnia kalorii pomoże Ci w zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Jak szybko schudnąć? Przejdź na dietę redukcyjną, czyli obniż kaloryczność diety o około 500 kcal względem zapotrzebowania energetycznego.
Jak planować posiłki, aby szybko schudnąć?
Każdy posiłek powinien dostarczać Twojemu ciału składniki odżywcze, niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, czyli białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. To właśnie pierwszy z nich jest uznawany za najbardziej sycący. Białko może wpływać na regulację apetytu i w efekcie pomóc w zrzuceniu kilogramów. Na talerzu nie powinno zabraknąć także warzyw. Na tym jednak nie koniec! Wiesz już co nieco o kaloriach. A czy masz świadomość, że znajdziesz je nie tylko w jedzeniu, ale także w napojach? Aby uniknąć zbędnych kalorii, zamień słodzone napoje na wodę czy herbaty ziołowe. Jak jeszcze możesz sobie pomóc w szybszym schudnięciu? Zadbaj o zdrowe przekąski między posiłkami. Świetnym wyborem będą orzechy, banan czy marchewka.
Potrzebujesz pomocy w diecie? Poznaj ofertę LightDiet.pl – z naszą pomocą schudniesz w smaczny sposób i bez efektu jo-jo!
Porcja świeżych artykułów



Czym jest dieta low fodmap? Poznaj jej zasady, produkty zalecane i niezalecane
Dieta low fodmap to dieta lecznicza stworzona z myślą o osobach ze zdiagnozowanym IBS, lecz ma znacznie szersze zastosowanie. Jej cel to złagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych poprzez wyłonienie dobrze i źle tolerowanych produktów fodmap. Przedstawiamy zasady diety low fodmap, listę produktów o małej i dużej zawartości węglowodanów fermentujących.

Dieta na masę mięśniową. Co jeść, aby budować masę mięśniową?
Dieta na masę odgrywa kluczową rolę w budowaniu mięśni i zwiększaniu masy ciała. Odpowiednie żywienie dostarcza niezbędnych składników odżywczych oraz energii, co umożliwia wzrost i odbudowę tkanki mięśniowej. Przedstawimy skuteczne strategie żywieniowe, które pomogą osiągnąć pożądane rezultaty w procesie budowy masy mięśniowej. Znajdziesz w nim również przepisy na wysokokaloryczne posiłki.

Dieta na serce - 10 zasad i produktów, które korzystnie wpływają na pracę serca
Choroby serca i układu krążeniowego są jednymi z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Trzeba wyraźnie podkreślić, że właściwie skomponowana dieta odgrywa niebagatelną rolę w zapobieganiu ich występowaniu. Dlatego przedstawiamy zasady diety na serce i najwartościowsze produkty dla zdrowego serca, które warto wkomponować w codzienny jadłospis.