Zaburzenia hormonalne są częstym problem zdrowotnym zwłaszcza wśród kobiet. Hormony sterują niemal każdym procesem w organizmie – regulują metabolizm, pracę narządów i cykl menstruacyjny. Wpływają na nastrój i samopoczucie, a nawet na jakość snu. Nieprawidłowy poziom hormonów we krwi może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak nieuzasadniony przyrost masy ciała, przewlekłe zmęczenie, obniżona odporność czy problemy skórne. Z tego artykułu dowiesz się, jak skomponować dietę wspierającą hormony w naturalny sposób.

Spis treści:

  1. Czym jest gospodarka hormonalna?
  2. Gospodarka hormonalna a dieta
  3. Zasady diety hormonalnej
  4. Co jeść, aby uregulować hormony?
  5. Dieta wspierająca hormony – czego nie jeść?
  6. Dieta hormonalna – jadłospis

Czym jest gospodarka hormonalna?

Gospodarka hormonalna to złożony system wszystkich hormonów, które organizm produkuje i wykorzystuje do utrzymania równowagi wewnętrznej. To niezwykle precyzyjny mechanizm, dzięki któremu ciało działa tak, jak powinno – od poziomu energii, przez nastrój, aż po regulację snu, procesów fizjologicznych i płodności.

Hormony to małe, ale wpływowe cząsteczki wytwarzane przez gruczoły dokrewne. Trafiają do krwi lub limfy, aby dotrzeć do konkretnych tkanek i „wydać im polecenia”, takie jak przyspieszenie metabolizmu, pobudzenie wzrostu, czy zmiana produkcji określonych substancji.

Gospodarka hormonalna wpływa praktycznie na każdy aspekt zdrowia m.in.:

Oprócz diety hormonalnej dla zdrowia ważny jest sen.

Ile hormonów produkuje organizm człowieka? Trudno to policzyć, ponieważ jest ich wiele, a każdy z nich ma własną rolę i często współpracuje z innymi. Warto natomiast wiedzieć, że ze względu na budowę chemiczną hormony dzielimy na trzy główne grupy:

Dziedziną medycyny, która zajmuje się hormonami, jest endokrynologia. Lekarz endokrynolog na podstawie badań i analizy objawów jest w stanie ocenić, czy gospodarka hormonalna działa prawidłowo.

Gospodarka hormonalna a dieta

Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na funkcjonowanie gospodarki hormonalnej. Dostarczając wraz z pożywieniem wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach, tworzymy bardziej sprzyjające warunki do produkowania hormonów w odpowiednich ilościach.

W kontekście zdrowia hormonalnego kluczowe znaczenie mają:

Pamiętaj, że oprócz diety, dla równowagi hormonalnej, równie ważne są:

Kluczowe zasady diety hormonalnej

Warto podkreślić, że nie ma jednej uniwersalnej dla każdego diety hormonalnej. Organizm wytwarza bardzo duże ilości hormonów, które kontrolują różne parametry zdrowia. Co więcej, zmiany w ich poziomach we krwi są zależne od wielu czynników. Dlatego nieco inne zalecenia dietetyczne otrzyma osoba z insulinoopornością, inne kobieta z zaburzeniami miesiączkowania, a jeszcze inne mężczyzna z niedoborem testosteronu. Terapia często wymaga połączenia diety, suplementacji, a czasem także leków przepisanych przez specjalistę.

Każda dieta mająca na celu wpierać równowagę hormonalną organizmu powinna być indywidualnie dobrana do potrzeb pacjenta. Istnieją jednak są pewne uniwersalne zasady żywieniowe, których wprowadzenie do codziennej rutyny może skutecznie wesprzeć optymalne funkcjonowanie organizmu. Oto one:

1. Komponuj posiłki w oparciu o produkty mało przetworzone, z krótkim i prostym składem recepturowym. Unikaj spożywania żywności przetworzonej z dużym dodatkiem cukru, soli i tłuszczów utwardzanych.

2. Jedz codziennie 400-1000 g warzyw i owoców – różnorodnych, świeżych i wysokiej jakości. Są źródłem błonnika, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.

3. Wybieraj produkty z niskim indeksem glikemicznym np.:

4. Sięgaj po różnorodne źródła białka – ryby, strączki, tofu i chude mięso. Szczególną uwagę zwróć na tłuste ryby morskie, ponieważ są źródłem cennych kwasów omega-3 o działaniu przeciwzapalnym i wspierającym równowagę hormonalną. Ponadto jak najczęściej białka zwierzęce, warto zastępować roślinnymi źródłami, gdyż obniża to ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2.

5. Doprawiaj posiłki przyprawami i ziołami bez dodatku lub z niedużą ilością soli w składzie. Zioła to bogactwo antyoksydantów i związków o działaniu przeciwzapalnym, które łagodzą stany zapalne w organizmie.

6. Gotuj, piecz, duś i grilluj – to podstawowe techniki kulinarne polecane zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Zrezygnuj z panierowania mięsa, ciężkostrawnych zasmażek i sosów na bazie masła i śmietanki.

7. Dąż do utrzymania prawidłowego wskaźnika masy ciała, czyli BMI w zakresie od 18,5 do 24,9 kg/m².

8. Unikaj pica alkoholu, palenia tytoniu i stosowania innych używek.

Odżywcza dieta hormonalna wspiera prawidłową pracę organizmu.

Co jeść, aby naturalnie wspierać hormony?

1. Różnorodne warzywa i owoce z przewagą tych pierwszych – są dla organizmu źródłem błonnika, obniżają ryzyko nadwagi i otyłości, dostarczają cenne witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty:

2. Produkty mleczne o średniej zawartości tłuszczu – dostarczają wapń niezbędny do mineralizacji kości i zębów, pracy mięśni oraz krzepliwości krwi:

3. Produkty zbożowe z pełnego ziarna – to źródło długo uwalnianych do krwioobiegu węglowodanów złożonych, które gwarantują stabilny poziom energii w ciągu dnia:

4. Chude i tłuste ryby – źródło białka, witaminy D, jodu, selenu i niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3:

5. Chude mięso i nasiona roślin strączkowych – źródło pełnowartościowego białka w diecie:

6. Orzechy, nasiona i pestki, masło orzechowe i dobrej jakości oleje roślinne – to wartościowe źródła zdrowych tłuszczów, których w diecie hormonalnej nie może zabraknąć:

7. Zioła i przyprawy bez dodatku soli i cukru – stanowią bogate źródło żelaza, a także licznych antyoksydantów i substancji o działaniu przeciwzapalnym.

Na co dzień, komponowanie posiłków zgodnie z powyższymi zasadami może być wyzwaniem. Jeśli chcesz skorzystać z gotowego, wygodnego rozwiązania zamów zbilansowaną i pyszną dietę pudełkową od LightDiet, aby cieszyć się wyśmienitymi daniami każdego dnia. Skorzystaj z diety wegetariańskiej z rybami lub diety niskoglikemicznej, skomponowanych z najwyższej jakości składników.

Orzechy jako ważny element diety hormonalnej.

Czego unikać w diecie wspierającej hormony?

Dieta bogata w cukier i produkty o wysokim indeksie glikemicznym sprzyja nadmiernej produkcji insuliny, co może prowadzić do insulinooporności lub hiperinsulinemii. Ponadto zwiększa produkcję leptyny. Oba te hormony wydzielane w nadmiarze wywierają niekorzystny wpływ na płodność, a ponadto mogą prowadzić do przybierania na wadze ze względu na zaburzenia sytości.

Negatywny wpływ na układ hormonalny ma także dieta bogata w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Kwasy nasycone występują w tłustym mięsie, wysokotłuszczowym nabiale oraz utwardzanych olejach roślinnych. Kwasy o konfiguracji trans znajdują się w żywności smażonej wielokrotnie na jednym oleju, słodyczach, słonych przekąskach i margarynie. Dla zdrowia hormonalnego i dobrego samopoczucia, lepiej ograniczyć ich udział w codziennej diecie.

Dieta hormonalna – przykładowy jadłospis


Bibliografia:

  1. Szatkowska M: Dieta przy zaburzeniach hormonalnych – ważne wskazówki i zasady. Dostęp online.

Porcja świeżych artykułów

Zostaw swój numer!
Zadzwonimy!
Wysyłając formularz akceptujesz
Regulamin i Politykę prywatności
Lightdiet.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe
Ustawienia
Akceptuję