Produkty pełnoziarniste są dla organizmu źródłem węglowodanów złożonych, błonnika i cennych substancji odżywczych. Spożywanie ich w ramach codziennej zbilansowanej diety wiąże się z szeregiem korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Z artykułu dowiesz się, dlaczego warto jeść produkty pełnoziarniste i jakich wartości odżywczych dostarczają. Podpowiadamy również jak wybierać dobre pieczywo pełnoziarniste w gąszczu bochenków, które udają zdrowszą alternatywę dla jasnego chleba.

Spis treści:

  1. Czym są produkty pełnoziarniste?
  2. Błonnik pokarmowy i jego zdrowotne właściwości
  3. Produkty pełnoziarniste a profilaktyka chorób
  4. Przykłady pełnoziarnistych produktów, które warto jeść
  5. Jak wybierać dobre pieczywo pełnoziarniste?

Czym są produkty pełnoziarniste?

Produkty pełnoziarniste są odżywcze, ponieważ powstają z całych, nieoczyszczonych ziaren zbóż – pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, prosa czy gryki. Zachowują wszystkie trzy części ziarna, czyli otręby, zarodki i bielmo. Dzięki temu są znacznie bogatsze w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne – m.in. potas, żelazo, cynk i magnez, niż ich wysoko przetworzone odpowiedniki.

Produkty pełnoziarniste zwykle mają ciemniejszy kolor niż oczyszczone. W kontekście kasz, makaronów czy ryżu, produkty z pełnego ziarna dłużej się gotują z uwagi na wyższą zawartość błonnika pokarmowego niż jasne odpowiedniki.

Do najczęściej spożywanych pełnoziarnistych produktów zbożowych należą pełnoziarniste pieczywo, makarony pełnoziarniste, płatki owsiane, brązowy ryż i kasze. Zasób produktów z pełnego ziarna jest zdecydowanie szerszy, o czym w dalszej części materiału.

Gruboziarniste kasze to przykłady odżywczych produktów pełnoziarnistych.

Błonnik pokarmowy i jego zdrowotne właściwości

Jednym z największych atutów produktów pełnoziarnistych jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego. W 100 g zapewniają od 5 do nawet 12 g włókna pokarmowego, o zbawiennym wpływie na pracę całego organizmu. Błonnik to niestrawne fragmenty tkanek roślinnych, które w niezmienionej formie przechodzą do jelita grubego. Tam ulegają częściowej fermentacji z udziałem bytujących bakterii, co wzbogaca ich bioróżnorodność. 

Znaczna większość Polaków nie dostarcza z dietą niezbędnej ilości błonnika, podczas gdy uwzględnienie go może rozwiązać szereg problemów zdrowotnych.

Odpowiednia dawka błonnika w diecie:

Produkty pełnoziarniste a profilaktyka chorób

Regularne spożywanie produktów zbożowych pełnoziarnistych wykazuje silne powiązania z obniżonym ryzykiem występowania wielu chorób cywilizacyjnych. Liczne badania naukowe potwierdzają, że osoby, które wybierają produkty pełnoziarniste zamiast rafinowanych, mają niższe ryzyko:

Zalecenia żywieniowe zarówno Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), jak i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jednoznacznie wskazują na konieczność zwiększenia udziału błonnika w diecie do minimum 25-30 g dziennie. Produkty pełnoziarniste są najprostszym sposobem na osiągnięcie tego celu.

Produkty pełnoziarniste mają ciemniejsze zabarwienie w porównaniu do oczyszczonych.

Smaczne i zdrowe – przykłady pełnoziarnistych produktów

Wybierając produkty pełnoziarniste, warto postawić na różnorodność, aby zapewnić urozmaicenie diety oraz zróżnicować jej smak. Warto sięgnąć po:

Warto podkreślić, że nie ma konieczności całkowicie eliminować białego pieczywa czy zwykłych makaronów z menu. Można spożywać je okazjonalnie, jeśli dieta zapewnia adekwatną dawkę błonnika i innych składników odżywczych. Ciekawym sposobem jest mieszanie ich z wersjami pełnoziarnistymi, co dodatkowo zapewni różnorodność posiłku. 

Jak wybierać dobre pieczywo pełnoziarniste?

Na sklepowych półkach nie brakuje pieczywa o ciemnym kolorze. Warto mieć świadomość, że nie każde jest pełnoziarniste. Na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego bochenka? Poniżej kilka przydatnych rad:

Popularnym produktem pełnoziarnistym jest chleb z pełnego przemiału.

Produkty pełnoziarniste powinny stanowić podstawę diety osób zdrowych, a także osób z cukrzycą, otyłością, hipercholesterolemią, zaparciami czy insulinoopornością. Ich regularne spożycie to niedroga inwestycja w zdrowie – niższy poziom cholesterolu we krwi, stabilniejszą glikemię, właściwą pracę jelit i łatwość w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Warto więc sięgać po różnorodne pełnoziarniste pieczywo, makarony pełnoziarniste, kasze jako pełnowartościowy, smaczny i uniwersalny element codziennego menu.

A jeśli zależy Ci na stosowaniu zbilansowanej diety, skorzystaj z usług profesjonalnego cateringu dietetycznego Light Diet. Zamów dietę niskoglikemiczną lub dietę dla diabetyka i ciesz się pysznymi i zdrowymi posiłkami na co dzień.


 

Bibliografia:

  1. Platta A.: Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2014. 
  2. Aune D., Keum N., Giovannucci E. i wspł.: Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ, 2016.
  3. Ye E. Q., Chacko S. A., Chou E. L., Kugizaki M.: Greater whole-grain intake is associated with lower risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and weight gain. The Journal of Nutrition, 2012. 
  4. World Health Organization. Healthy diet, 2015.
  5. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2010). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal, 8(3), 1462.

Porcja świeżych artykułów

Zostaw swój numer!
Zadzwonimy!
Wysyłając formularz akceptujesz
Regulamin i Politykę prywatności
Lightdiet.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe
Ustawienia
Akceptuję