Dopiero rozpoczynasz swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem? A może już jakiś czas temu wprowadziłeś zmiany w swoim codziennym jadłospisie? Bez względu na to, na którym etapie właśnie jesteś – nigdy za wiele ciekawostek żywieniowych. I to właśnie je bierzemy dzisiaj pod lupę! Zdradzimy Ci sekrety zdrowego odżywiania, dzięki którym stanie się ono łatwiejsze i przyjemniejsze. Zaczynamy!
Oponka na brzuchu? Poznaj nasze ciekawostki żywieniowe, dzięki którym się jej pozbędziesz!
Przejście na dietę jest bardzo często podyktowane chęcią zrzucenia nadprogramowych kilogramów. U wielu kobiet tkanka tłuszczowa odkłada się w okolicach brzucha, tworząc tzw. oponkę. Chcesz się jej pozbyć? W takim razie nasze ciekawostki żywieniowe z pewnością okażą się pomocne.
Pierwsza wskazówka dotyczy roli białka w diecie odchudzającej. Czy wiesz, że odpowiednia podaż cennych protein może mieć ogromny wpływ na szybsze zrzucenie dodatkowych kilogramów? Białko w naszej diecie wpływa na spadek łaknienia, przyspieszenie metabolizmu a jednocześnie zmniejsza ryzyko wystąpienia katabolizmu mięśniowego (czyli rozpadu naszych mięśni). Odpowiednim źródłem białka w diecie redukcyjnej jest przede wszystkim: chudy drób, strączki, nabiał i ryby.
Na tym jednak nie koniec! Jeśli chcesz raz na zawsze pożegnać się z oponką na brzuszku, to koniecznie sięgaj po produkty bogate w błonnik pokarmowy. Odpowiednia podaż błonnika przyczynia się do poprawy perystaltyki jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i triglicerydów, a także zmniejsza wahania glukozy we krwi. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie błonnika na poziomie 20–40g/ dobę. Niskie spożycie błonnika może przyczyniać się do występowania zaparć, otyłości, miażdżycy a nawet nowotworu jelita grubego. Źródłem błonnika pokarmowego są między innymi: owoce, warzywa, kasze, makarony oraz pieczywo.
10 ciekawostek żywieniowych, które warto znać!
Dopiero się zastanawiasz, czy zdrowe odżywianie jest dla Ciebie? Nasze ciekawostki żywieniowe z pewnością zachęcą Cię do przejścia na odpowiednio zbilansowaną i smaczną dietę. Oto lista najbardziej interesujących informacji!
1. Kawa, czyli dłuższe życie
Czy wiesz, że regularne spożycie kawy zmniejsza ryzyko zgonu nawet o 17% ze wszystkich przyczyn oraz o 18% obniżają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Wybierając kawę starajmy się ograniczyć kaloryczne dodatki takie jak: cukier, syropy smakowe, śmietankę czy tłuste mleko.
2. Siemię lniane – polski superfood
Siemię lniane, które znajdziesz w praktycznie każdym sklepie spożywczym, to polskie superfood, czyli żywność o cennych właściwościach, mających ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zawarte w oleju lnianym kwasy tłuszczowe mają zdolność redukowania stężenia triglicerydów, normalizują ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo oraz hamują rozwój choroby niedokrwiennej serca. Wyniki badań wykazują, że stosowanie w codziennej diecie nasion lnu lub oleju lnianego, może wspomóc i znacznie przyspieszyć proces obniżenie cholesterolu w organizmie człowieka, co znacznie wpływa na poprawę kondycji fizycznej i lepsze samopoczucie.
3. Koszenila – nieszkodliwy barwnik
Czy wiesz, że w popularny barwnik – koszenila (E120) jest barwnikiem naturalnym, który otrzymujemy z wysuszonych owadów (Dactylopius coccus). Koszenila nie posiada żadnych stwierdzonych chorobotwórczych skutków spożywania. Natomiast u niektórych osób może powodować silną reakcję alergiczną, dlatego obecnie w Unii Europejskiej obowiązują przepisy regulujące maksymalną ilość dodatku koszenili do produktów. Koszenila często występuje w jogurtach, lodach, mięsach, napojach i sosach.
4. Cynamon na przewód pokarmowy
Przyprawy korzenne i ziołowe a zwłaszcza cynamon stanowią cenny składnik naszej codziennej diety. Ma on właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodatkowo cynamon ma udowodniony pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego – przede wszystkim na trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Zachęcamy więc, aby dodawać cynamon do ulubionych deserów i nie tylko!
5. Kasza jaglana – produkt odmładzający
Za najzdrowszą kaszę uważa się jaglaną, która ma pozytywny wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry oraz może być bez obaw spożywana przez osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Kasza jaglana jest źródłem: fosforu, żelaza, cynku, miedzi oraz manganu, a także witaminy B1.
6. Miód dobry na (prawie) wszystko
Miód ma bardzo bogaty skład chemiczny, składa się w 80% z cukrów (glukozy i fruktozy), w około 20% z wody oraz olejków eterycznych i barwników, które nadają specyficzny smak i barwę miodu. Ponadto w miodzie występują kwasy organiczne, flawonoidy, substancje białkowe, śladowe ilości witamin oraz składników mineralnych – ich ilość jest jednak uzależniona od rodzaju miodu. Badania naukowe dowodzą, że miód jest skuteczny w łagodzeniu objawów górnych dróg oddechowych. Wartość energetyczna miodu wynosi 320 kcal/ 100 g produktu, natomiast cukier dostarcza 400 kcal / 100g. Miód charakteryzuje się większą słodkością, dlatego często jest używany zamiennie z cukrem. Pamiętajmy jednak, aby nie poddawać go wysokiej temperaturze, ponieważ może stracić swoje wartości odżywcze.
7. Brokuły dla odchudzających się
Brokuły to smaczne i zdrowe źródło potasu, witaminy A i C. Są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Dlatego zachęcamy, aby znalazły się szczególnie w jadłospisie osób odchudzających się.
8. Cebula przeciw nowotworom
Cebula to znakomity sposób na wprowadzenie do codziennej diety smacznego pokarmu o właściwościach przeciwwirusowych i antyalergicznych. Ponadto cebula jest źródłem kwercetyny (czyli przeciwutleniacza), który neutralizuje wolne rodniki i ma działanie przeciwnowotworowe.
9. Nie zapominaj o zdrowym odżywianiu
Zdrowe odżywianie i odpowiednio zbilansowana dieta mają pozytywny wpływ nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także na wygląd Twojej skóry i paznokci. Białko jest najważniejszym składnikiem budulcowym. Odpowiednia ilość pełnowartościowego białka dostarcza aminokwasy niezbędne do tworzenia włókien kolagenowych i sprężystych. Zapewni to naszej skórze odpowiednią jędrność i gładkość. Odpowiednia podaż witaminy E (uznawanej za witaminę młodości) wspomaga neutralizację wolnych rodników, co spowalnia starzenie się skóry. Źródłem witaminy E są: oleje roślinne tłoczone na zimno (z zarodków pszenicy, słonecznikowy, rzepakowy), nasiona słonecznika, orzechy laskowe i migdały. Aby zadbać o piękne paznokcie nasza dieta musi dostarczać odpowiednią ilość: żelaza, wapnia, witaminy A i C, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz biotyny. Niedobór tych składników może być przyczyną łamliwości oraz różnych chorób paznokci.
10. Probiotyki i ich działanie
Czy wiesz, że probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza? Do pozytywnego działania probiotyków zaliczamy między innymi: łagodzenie stanów zapalnych jelita grubego w przebiegu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, poprawę motoryki jelit, obniżenie cholesterolu frakcji LDL (działanie profilaktyczne w miażdżycy, nadciśnieniu oraz chorobach serca) oraz łagodzenie objawów nietolerancji laktozy. Źródłem probiotyków są produkty fermentacji mlekowej (np. kefir, jogurt naturalny, maślanka, fermentowane owoce i warzywa, chleb żytni na zakwasie).
Ciekawostki żywieniowe dotyczące nietolerancji pokarmowych
Mówiąc o ciekawostkach żywieniowych, warto także poświęcić chwilę nietolerancjom pokarmowym, które bardzo często są czynnikiem mającym największy wpływ na wprowadzenie zmian żywieniowych. Czym tak właściwie są? Bardzo często myli się je z alergiami pokarmowymi, jednak w przypadku wspomnianych nietolerancji nieprzyjemne, zazwyczaj bolesne i powodujące dyskomfort objawy – bóle brzucha, wzdęcia biegunki ogólne złe samopoczucie, które pojawiają się już w ciągu kilku godzin a nawet dni po spożyciu danego produktu. W takich przypadkach z pomocą przychodzi dieta eliminacyjna, na przykład dostępne u nas menu bezglutenowe czy bez laktozy.
Jakie są inne popularne nietolerancje pokarmowe? Często występują one w przypadku:
- Histaminy, czyli jednej z najważniejszych amin, niezbędnej do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Związek chemiczny znajdziesz między innymi w wędzonych rybach, fermentowanych produktach, owocach cytrusowych czy serach.
- Kofeiny, czyli podstawowego składnika znanej i kochanej małej czarnej, któremu zawdzięczasz aromatyczną dawkę energii. Pamiętaj jednak, że kofeinę zawiera nie tylko kawa, ale także herbata oraz wiele napojów gazowanych i energetycznych.
- Siarczynów, czyli popularnych substancji konserwujących, które znajdziesz przede wszystkim w suszonych owocach, winie, piwie oraz różnorodnych produktach w puszkach – konserwach rybnych czy warzywach.
Porcja świeżych artykułów



Dieta na wysoki cholesterol. Co jeść, a czego unikać?
Jak skomponować jadłospis, aby obniżyć wysoki cholesterol? Zapraszamy do lektury artykułu, w którym przedstawiamy produkty obniżające poziom cholesterolu oraz zasady diety ukierunkowanej na zmniejszenie poziomu cholesterolu.
.jpg)
Ile posiłków dziennie jeść dla zdrowia? Zasady zdrowej diety w pigułce
Ile posiłków dziennie jeść, by czuć się dobrze? A ile, gdy chcesz zgubić kilka nadprogramowych kilogramów? Wyjaśniamy, dlaczego warto spożywać regularne posiłki w ciągu dnia, a także jakie są zasady zdrowej i zbilansowanej diety. Jeśli jeszcze nie znasz tych wytycznych lub chcesz je sobie odświeżyć, zapraszamy do lektury poniższego artykułu. Przedstawiliśmy je w pigułce!

Jedzenie późnym wieczorem – jaki ma wpływ na zdrowie i sylwetkę?
Jedzenie późnym wieczorem obfitych i tłustych pokarmów ma niekorzystny wpływ na jakość snu. Może również powodować dolegliwości trawienne, takie jak zgaga, wzdęcia czy niestrawność. Nie oznacza to jednak, że kolacja to posiłek zbędny. Przeciwnie! Podpowiadamy, co jeść przed snem, aby dobrze spać, a także kiedy zjeść kolację.