Dopiero rozpoczynasz swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem? A może już jakiś czas temu wprowadziłeś zmiany w swoim codziennym jadłospisie? Bez względu na to, na którym etapie właśnie jesteś – nigdy za wiele ciekawostek żywieniowych. I to właśnie je bierzemy dzisiaj pod lupę! Zdradzimy Ci sekrety zdrowego odżywiania, dzięki którym stanie się ono łatwiejsze i przyjemniejsze. Zaczynamy!

Oponka na brzuchu? Poznaj nasze ciekawostki żywieniowe, dzięki którym się jej pozbędziesz!

Przejście na dietę jest bardzo często podyktowane chęcią zrzucenia nadprogramowych kilogramów. U wielu kobiet tkanka tłuszczowa odkłada się w okolicach brzucha, tworząc tzw. oponkę. Chcesz się jej pozbyć? W takim razie nasze ciekawostki żywieniowe z pewnością okażą się pomocne.

Nie masz czasu gotować? Sprawdź nasze diety

Pierwsza wskazówka dotyczy roli białka w diecie odchudzającej. Czy wiesz, że odpowiednia podaż cennych protein może mieć ogromny wpływ na szybsze zrzucenie dodatkowych kilogramów? Białko w naszej diecie wpływa na spadek łaknienia, przyspieszenie metabolizmu a jednocześnie zmniejsza ryzyko wystąpienia katabolizmu mięśniowego (czyli rozpadu naszych mięśni). Odpowiednim źródłem białka w diecie redukcyjnej jest przede wszystkim: chudy drób, strączki, nabiał i ryby.

Na tym jednak nie koniec! Jeśli chcesz raz na zawsze pożegnać się z oponką na brzuszku, to koniecznie sięgaj po produkty bogate w błonnik pokarmowy. Odpowiednia podaż błonnika przyczynia się do poprawy perystaltyki jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i triglicerydów, a także zmniejsza wahania glukozy we krwi. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie błonnika na poziomie 20–40g/ dobę. Niskie spożycie błonnika może przyczyniać się do występowania zaparć, otyłości, miażdżycy a nawet nowotworu jelita grubego. Źródłem błonnika pokarmowego są między innymi: owoce, warzywa, kasze, makarony oraz pieczywo.

Ciekawostki żywieniowe

10 ciekawostek żywieniowych, które warto znać!

Dopiero się zastanawiasz, czy zdrowe odżywianie jest dla Ciebie? Nasze ciekawostki żywieniowe z pewnością zachęcą Cię do przejścia na odpowiednio zbilansowaną i smaczną dietę. Oto lista najbardziej interesujących informacji!

1. Kawa, czyli dłuższe życie

Czy wiesz, że regularne spożycie kawy zmniejsza ryzyko zgonu nawet o 17% ze wszystkich przyczyn oraz o 18% obniżają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Wybierając kawę starajmy się ograniczyć kaloryczne dodatki takie jak: cukier, syropy smakowe, śmietankę czy tłuste mleko.

2. Siemię lniane – polski superfood

Siemię lniane, które znajdziesz w praktycznie każdym sklepie spożywczym, to polskie superfood, czyli żywność o cennych właściwościach, mających ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zawarte w oleju lnianym kwasy tłuszczowe mają zdolność redukowania stężenia triglicerydów, normalizują ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo oraz hamują rozwój choroby niedokrwiennej serca. Wyniki badań wykazują, że stosowanie w codziennej diecie nasion lnu lub oleju lnianego, może wspomóc i znacznie przyspieszyć proces obniżenie cholesterolu w organizmie człowieka, co znacznie wpływa na poprawę kondycji fizycznej i lepsze samopoczucie.

3. Koszenila – nieszkodliwy barwnik

Czy wiesz, że w popularny barwnik – koszenila (E120) jest barwnikiem naturalnym, który otrzymujemy z wysuszonych owadów (Dactylopius coccus). Koszenila nie posiada żadnych stwierdzonych chorobotwórczych skutków spożywania. Natomiast u niektórych osób może powodować silną reakcję alergiczną, dlatego obecnie w Unii Europejskiej obowiązują przepisy regulujące maksymalną ilość dodatku koszenili do produktów. Koszenila często występuje w jogurtach, lodach, mięsach, napojach i sosach.

4. Cynamon na przewód pokarmowy

Przyprawy korzenne i ziołowe a zwłaszcza cynamon stanowią cenny składnik naszej codziennej diety. Ma on właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodatkowo cynamon ma udowodniony pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego – przede wszystkim na trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Zachęcamy więc, aby dodawać cynamon do ulubionych deserów i nie tylko!

5. Kasza jaglana – produkt odmładzający

Za najzdrowszą kaszę uważa się jaglaną, która ma pozytywny wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry oraz może być bez obaw spożywana przez osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Kasza jaglana jest źródłem: fosforu, żelaza, cynku, miedzi oraz manganu, a także witaminy B1.

6. Miód dobry na (prawie) wszystko

Miód ma bardzo bogaty skład chemiczny, składa się w 80% z cukrów (glukozy i fruktozy), w około 20% z wody oraz olejków eterycznych i barwników, które nadają specyficzny smak i barwę miodu. Ponadto w miodzie występują kwasy organiczne, flawonoidy, substancje białkowe, śladowe ilości witamin oraz składników mineralnych – ich ilość jest jednak uzależniona od rodzaju miodu. Badania naukowe dowodzą, że miód jest skuteczny w łagodzeniu objawów górnych dróg oddechowych. Wartość energetyczna miodu wynosi 320 kcal/ 100 g produktu, natomiast cukier dostarcza 400 kcal / 100g. Miód charakteryzuje się większą słodkością, dlatego często jest używany zamiennie z cukrem. Pamiętajmy jednak, aby nie poddawać go wysokiej temperaturze, ponieważ może stracić swoje wartości odżywcze.

Ciekawostki żywieniowe

7. Brokuły dla odchudzających się

Brokuły to smaczne i zdrowe źródło potasu, witaminy A i C. Są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Dlatego zachęcamy, aby znalazły się szczególnie w jadłospisie osób odchudzających się.

8. Cebula przeciw nowotworom

Cebula to znakomity sposób na wprowadzenie do codziennej diety smacznego pokarmu o właściwościach przeciwwirusowych i antyalergicznych. Ponadto cebula jest źródłem kwercetyny (czyli przeciwutleniacza), który neutralizuje wolne rodniki i ma działanie przeciwnowotworowe.

9. Nie zapominaj o zdrowym odżywianiu

Zdrowe odżywianie i odpowiednio zbilansowana dieta mają pozytywny wpływ nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także na wygląd Twojej skóry i paznokci. Białko jest najważniejszym składnikiem budulcowym. Odpowiednia ilość pełnowartościowego białka dostarcza aminokwasy niezbędne do tworzenia włókien kolagenowych i sprężystych. Zapewni to naszej skórze odpowiednią jędrność i gładkość. Odpowiednia podaż witaminy E (uznawanej za witaminę młodości) wspomaga neutralizację wolnych rodników, co spowalnia starzenie się skóry. Źródłem witaminy E są: oleje roślinne tłoczone na zimno (z zarodków pszenicy, słonecznikowy, rzepakowy), nasiona słonecznika, orzechy laskowe i migdały. Aby zadbać o piękne paznokcie nasza dieta musi dostarczać odpowiednią ilość: żelaza, wapnia, witaminy A i C, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz biotyny. Niedobór tych składników może być przyczyną łamliwości oraz różnych chorób paznokci.

10. Probiotyki i ich działanie

Czy wiesz, że probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza? Do pozytywnego działania probiotyków zaliczamy między innymi: łagodzenie stanów zapalnych jelita grubego w przebiegu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, poprawę motoryki jelit, obniżenie cholesterolu frakcji LDL (działanie profilaktyczne w miażdżycy, nadciśnieniu oraz chorobach serca) oraz łagodzenie objawów nietolerancji laktozy. Źródłem probiotyków są produkty fermentacji mlekowej (np. kefir, jogurt naturalny, maślanka, fermentowane owoce i warzywa, chleb żytni na zakwasie).

Ciekawostki żywieniowe dotyczące nietolerancji pokarmowych

Mówiąc o ciekawostkach żywieniowych, warto także poświęcić chwilę nietolerancjom pokarmowym, które bardzo często są czynnikiem mającym największy wpływ na wprowadzenie zmian żywieniowych. Czym tak właściwie są? Bardzo często myli się je z alergiami pokarmowymi, jednak w przypadku wspomnianych nietolerancji nieprzyjemne, zazwyczaj bolesne i powodujące dyskomfort objawy – bóle brzucha, wzdęcia biegunki ogólne złe samopoczucie, które pojawiają się już w ciągu kilku godzin a nawet dni po spożyciu danego produktu. W takich przypadkach z pomocą przychodzi dieta eliminacyjna, na przykład dostępne u nas menu bezglutenowe czy bez laktozy.

Ciekawostki żywieniowe

Jakie są inne popularne nietolerancje pokarmowe? Często występują one w przypadku:

Porcja świeżych artykułów

Zostaw swój numer!
Zadzwonimy!
Wysyłając formularz akceptujesz
Regulamin i Politykę prywatności
Lightdiet.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe
Ustawienia
Akceptuję