Po poście Dąbrowskiej nadszedł czas na tzw. post przerywany, czyli dietę Intermittent Fasting. Metoda żywieniowa, która zdecydowanie nie może narzekać na brak zwolenników, jest stosowana przez wielu ludzi niezdających sobie nawet z tego sprawy. Na czym polega dieta Intermittent Fasting, komu jest polecana oraz jakie ma zalety i wady?
Na czym polega dieta Intermittent Fasting?
Dieta Intermittent Fasting polega na okresowym poszczeniu. Podczas tzw. okien żywieniowych należy zadbać nie tylko o odpowiednią kaloryczność posiłków, ale także o ich odpowiednie zbilansowanie, aby dostarczyć ciału niezbędne składniki odżywcze. W zależności od rodzaju IF można pościć przez określoną liczbę godzin lub w trakcie wyznaczonych dnia tygodnia.
Dietę Intermittent Fasting można podzielić na kilka rodzajów. Do najpopularniejszych z nich zaliczamy:
- 16:8 (Leangains) – okno żywieniowe trwa 8 godzin, a post 16,
- 20:4 (Warrior Diet) – w tym wariancie można jeść przez 4 godziny, po których należy pościć przez 20 godzin,
- ADF – całkowity post co drugi dzień.
Na liście rodzajów IF znalazły się także takie warianty jak 18:6, 1:1 czy 5:2 i 4:3. Ciekawym rozwiązaniem są dwa ostatnie typy, w których należy pościć przez 2 lub 3 dni, ograniczając dzienne menu do jednego posiłku o kaloryczności 500-600 kcal. Przez pozostałe 5 lub 4 dni je się normalnie.
Dieta Intermittent Fasting – dla kogo?
Kto powinien rozważyć przejście na dietę Intermittent Fasting? IF może okazać się dobrym rozwiązaniem dla osób, które zmagają się z zaburzeniami gospodarki glukozwoo-insulinowej. Dlaczego? Metoda żywieniowa pozwala zwiększyć insulinowrażliwość organizmu oraz obniżyć poziom glukozy. Dodatkowo okresowe poszczenie jest często polecane osobom otyłym oraz ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy i miażdżycy.
Warto pamiętać, że Intermittent Fasting powinno być zawsze konsultowane z lekarzem lub doświadczonym dietetykiem! Korzystając z pomocy specjalisty, sprawdzisz, czy nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania IF, oraz dowiesz się, jak prawidłowo zaplanować kaloryczność wszystkich posiłków.
Dieta Intermittent Fasting – przeciwwskazania
Komu zdecydowanie nie poleca się diety Intermittent Fasting? Przede wszystkim kobietom, które zmagają się z problemami z tarczycą, w szczególności z jej niedoczynnością. Przejście na IF powinno odbywać się zawsze po konsultacji z endokrynologiem, ponieważ może powodować zatrzymanie wody w organizmie i wpływać negatywnie na pracę już chorego narządu. Na liście przeciwwskazań do stosowania diety Intermittent Fasting znajdują się także:
- cukrzyca,
- zaburzenia odżywiania,
- wiek (IF nie jest odpowiednie dla dzieci, młodzieży i osób starszych),
- ciąża i karmienie piersią,
- problemy z wątrobą i nerkami,
- uprawianie sportów wyczynowych.
Zalety i wady diety Intermittent Fasting
Dieta Intermittent Fasting, choć budzi kontrowersje, to według jej zwolenników może pochwalić się licznymi zaletami. Do najczęściej wymienianych korzyści płynących z przejścia na IF zaliczamy:
- pomoc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie,
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2,
- utratę tkanki tłuszczowej,
- wspomaganie naturalnych procesów oczyszczania i regeneracji,
- poprawę samopoczucia,
- spadek ciśnienia krwi,
- obniżenie cholesterolu,
- łatwość planowania posiłków,
- duża swoboda stosowania postu przerywanego (różne warianty IF).
Czy w takim razie dieta Intermittent Fasting ma jakieś wady? Oczywiście, że tak. Są to między innymi:
- zmniejszona podaż białka, czyli składnika odżywczego, który jest materiałem budulcowym organizmu, pozwala na prawidłowe jego funkcjonowanie oraz regenerację uszkodzonych tkanek,
- obniżenie kaloryczności dziennych posiłków do poziomu, który nie pokrywa minimalnego zapotrzebowania energetycznego organizmu, co wiąże się z możliwością wystąpienia niedoborów składników odżywczych,
- nadmierne poszczenie (na przykład ograniczanie się wyłącznie do jednego posiłku),
- złe samopoczucie, problemy z koncentracją i spadek energii, które towarzyszą osobom dopiero przechodzącym na IF.
Porcja świeżych artykułów



Czym jest dieta low fodmap? Poznaj jej zasady, produkty zalecane i niezalecane
Dieta low fodmap to dieta lecznicza stworzona z myślą o osobach ze zdiagnozowanym IBS, lecz ma znacznie szersze zastosowanie. Jej cel to złagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych poprzez wyłonienie dobrze i źle tolerowanych produktów fodmap. Przedstawiamy zasady diety low fodmap, listę produktów o małej i dużej zawartości węglowodanów fermentujących.

Dieta na masę mięśniową. Co jeść, aby budować masę mięśniową?
Dieta na masę odgrywa kluczową rolę w budowaniu mięśni i zwiększaniu masy ciała. Odpowiednie żywienie dostarcza niezbędnych składników odżywczych oraz energii, co umożliwia wzrost i odbudowę tkanki mięśniowej. Przedstawimy skuteczne strategie żywieniowe, które pomogą osiągnąć pożądane rezultaty w procesie budowy masy mięśniowej. Znajdziesz w nim również przepisy na wysokokaloryczne posiłki.

Dieta na serce - 10 zasad i produktów, które korzystnie wpływają na pracę serca
Choroby serca i układu krążeniowego są jednymi z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Trzeba wyraźnie podkreślić, że właściwie skomponowana dieta odgrywa niebagatelną rolę w zapobieganiu ich występowaniu. Dlatego przedstawiamy zasady diety na serce i najwartościowsze produkty dla zdrowego serca, które warto wkomponować w codzienny jadłospis.