Dieta karniwora znana jest również jako dieta lwa czy dieta mięsożercy. Jam sama nazwa wskazuje jej jadłospis uwzględnia wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu to bardzo restrykcyjne menu, ponieważ nawet latem nie można cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw, na które czekamy w zimowych miesiącach. Dieta karniwora całkowicie wyklucza warzywa, owoce, zboża, rośliny strączkowe, orzechy i oleje roślinne. W artykule wyjaśniamy, na czym polega dieta lwa i jakie efekty może przynieść jej stosowanie. Dowiesz się, czy jest zdrowa, co można jeść stosując mięsną dietę i jak wygląda przykładowy jadłospis diety karniwora.
Spis treści:
- Dieta karniwora, czyli dieta lwa – co to?
- Na czym polega dieta lwa? Zasady diety carnivore
- Co jeść na diecie karniwora?
- Dieta bez warzyw i owoców – czyli czego nie jeść na diecie karniwora
- Wpływ diety karniwora na zdrowie
- Czy dieta karniwora jest zdrowa? Wady lwiej diety
6.1 Niedobór węglowodanów na diecie karniwora
6.2 Dieta bez warzyw i owoców, czyli dieta bez błonnika pokarmowego
6.3 Dieta karniwora, czyli niewiele antyoksydantów
6.4 Dieta bez warzyw i owoców = niedobór cennych witamin i składników mineralnych
6.5 Dieta lwa bazuje na nasyconych kwasach tłuszczowych
6.6 Dieta karniwora jest monotonna i droga - Dieta karniwora – przykładowy jadłospis na 3 dni
7.1 Dieta karniwora – jadłospis dzień 1
7.2 Dieta karniwora – jadłospis dzień 2
7.3 Dieta karniwora – jadłospis dzień 3 - Zdrowszy sposób na szczupłą sylwetkę
Dieta karniwora, czyli dieta lwa – co to?
Dieta karniwora to skrajna odmiana niskowęglowodanowej diety ketogenicznej. Charakteryzuje się bardzo niską zawartością węglowodanów oraz wysoką ilością tłuszczów i białka. Jest jeszcze bardziej restrykcyjna i trudna w długofalowym stosowaniu niż dieta keto, a mimo to zyskuje na popularności.
Twórcą diety mięsożercy jest dr Shawn Baker, amerykański lekarz i były chirurg ortopeda. Kierując się własnymi zasadami i doświadczeniem, opracował tę dietę, stając się jednocześnie jej największym zwolennikiem. Całkowicie zrezygnował ze spożywania produktów roślinnych na rzecz mięsa i podrobów, co tłumaczy ewolucją i korzyściami zdrowotnymi, jakie ma nieść za sobą tak radykalna zmiana menu.
Twórca, jak i szerokie grono zwolenników diety lwa, przytaczają liczne benefity jej stosowania. Wśród nich wymieniane są m.in.:
- obniżenie masy ciała,
- poprawa nastroju i samopoczucia,
- zwiększenie poziomu energii,
- poprawa trawienia,
- stabilizacja poziomu cukru we krwi,
- obniżenie stanów zapalnych.
Warto zaznaczyć, że powyższe korzyści ze stosowania diety lwa są subiektywną opinią jej amatorów, ponieważ nie ma wiarygodnych badań naukowych, które by je potwierdzały.
Na czym polega dieta lwa? Zasady diety karniwora
Nie bez powodu dieta karniwora nazywana jest również dietą lwa. Zasób dopuszczalnych do spożycia produktów jest podobny do tych, którymi żywi się król zwierząt. Dozwolone są wyłącznie pokarmy odzwierzęce – głównie mięso, podroby, ryby i owoce morza. W ograniczonych ilościach można jeść pełnotłuste produkty mleczne oraz jajka, choć niektórzy wykluczają również te ostatnie.
Menu diety karniwora jest monotonne. Dlatego, stosując ten sposób odżywiania, warto stawiać na różnorodne gatunki mięs białych i czerwonych, a także ryb morskich i słodkowodnych. Jedząc jaja, można przygotować je na wiele różnych sposobów:
- jajecznica z dodatkami,
- omlet francuski,
- omlet biszkoptowy,
- jaja sadzone,
- frittata,
- jaja gotowane na twardo, miękko lub w koszulce,
- jaja faszerowane...
W formie dodatków urozmaicających smak sprawdzą się różne rodzaje sera, szynki, kiełbas czy boczku. Do obróbki kulinarnej można wykorzystać wyłącznie tłuszcze odzwierzęce (np. smalec, masło), które również różnią się smakiem.
Stosując się do zasad carnivore diet, można jeść bez ograniczeń. Nie ma liczby zalecanych posiłków do spożycia w ciągu dnia ani limitu w zakresie wielkości porcji. Warto kierować się uczuciem głodu i sytości lub kontrolować spożycie kalorii, aby uzyskać docelową masę ciała.
Co jeść na diecie karniwora?
Dieta karniwora jadłospis opiera się wyłącznie na pokarmach odzwierzęcych. Dozwolonymi produktami na carnivore diet są:
- mięso drobiowe np. z kurczaka, indyka, gęsi, kaczki, przepiórki, perliczki,.
- mięso czerwone np. wołowina, cielęcina, wieprzowina, dziczyzna, jagnięcina, baranina,
- podroby np. wątroba, żołądki, serca,
- przetwory mięsne np. kabanosy, kiełbasa, wędliny, boczek, bekon,
- chude ryby np. dorsz, tuńczyk, miruna, mintaj,
- tłuste ryby np. łosoś, sardynki, makrela, halibut,
- owoce morza np. kalmary, krewetki, małże,
- smalec, słonina, podgardle, łój,
- jaja kurze, kacze, przepiórcze,
- pełnotłusty nabiał (w ograniczonych ilościach z uwagi na obecność cukru mlecznego) np. ser żółty, ser pleśniowy, ser długo dojrzewający, masło, ghee, śmietanka.
Z dozwolonych produktów można komponować dowolne posiłki. Osoby stosujące dietę karniwora często na śniadanie jadają jajecznicę z boczkiem, na obiad stek, grillowany schab lub pieczonego kurczaka, a na kolację smażone na maśle krewetki czy sałatkę z tuńczyka i ugotowanych na twardo jajek. Przekąski to przykładowo kabanosy lub roladki z szynki i żółtego sera.
Będąc na diecie karniwora, można pić wodę, buliony oraz wywar z kości. Niedozwolone są natomiast kawa i herbata, a także soki i napoje.
Dieta bez warzyw i owoców – czyli czego nie jeść na diecie karniwora
Dieta bez warzyw i owoców? Tak, jej przykładem jest carnivore diet, która wyklucza nie tylko te bogate w składniki odżywcze pokarmy roślinne. O ile na diecie ketogenicznej można włączyć do menu pewne ilości zielonych warzyw lub owoców jagodowych, tak na diecie karniwora jest to niedopuszczalne.
Dieta mięsna eliminuje z jadłospisu następujące produkty:
- wszystkie owoce i warzywa – świeże, morżone, suszone, kandyzowane, konserwowe itp.,
- ziemniaki i bataty,
- grzyby i pieczarki,
- produkty zbożowe jasne i pełnoziarniste, czyli m.in. mąka, makaron, kasza, pieczywo, płatki, ryż, otręby,
- słodkie i słone przekąski zawierające zboża i cukier, np. chipsy, krakersy, paluszki, ciastka, ciasteczka,
- warzywa strączkowe np. soczewica, ciecierzyca, fasola oraz przetwory ze strączków np. tofu, hummus, gotowe wegańskie pasty kanapkowe,
- orzechy, nasiona roślin oleistych, pestki, masło orzechowe,
- oleje roślinne,
- słodycze,
- słodkie napoje,
- cukier, syropy cukrowe, miód.
Wpływ diety karniwora na zdrowie
Twórca diety karniwora, doktor Shawn Baker, twierdzi, że dieta lwa to doskonała metoda na szybkie i długotrwałe pozbycie się niechcianych kilogramów. Według autora ten sposób odżywiania ma:
- regulować poziom cukru we krwi,
- przeciwdziałać cukrzycy i otyłości,
- pozytywnie wpływać na nastrój i samopoczucie,
- zapobiegać napadom lęku i depresji.
Żadna z powyższych obietnic nie została potwierdzona naukowo. Do dziś brakuje wiarygodnych dowodów na skuteczność diety karniwora.
Subiektywnymi korzyściami wynikającymi ze stosowania diety karniwora, podawanymi przez jej zwolenników, są zwiększenie uczucia sytości i niwelowanie łaknienia, co ma przekładać się na szybką utratę masy ciała. Jest to związane z wysokim spożyciem białka o właściwościach sycących, tłuszczu oraz niskim spożyciem węglowodanów. Z uwagi na dużą restrykcyjność diety pod kątem doboru dozwolonych produktów spożywczych, zmniejszeniu może ulec ogólna kaloryczność diety. Choć sugerowane efekty mogą wydawać się kuszące, trzeba liczyć się z wysokim ryzykiem efektu jo-jo. Ponadto dieta lwa może doprowadzić do niedoborów niezbędnych dla zachowania zdrowia witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Jakich?
Czy dieta karniwora jest zdrowa? Wady lwiej diety
Dieta karniwora jest nie tylko nieskuteczna na dłuższą metę, ale może być też niebezpieczna dla zdrowia. O jakie ryzyko chodzi?
Niedobór węglowodanów na diecie karniwora
Jadłospis diety karniwora jest skrajnie niskowęglowodanowy. Węglowodany to jeden z trzech podstawowych makroskładników, które są niezbędne w naszej diecie. Stanowią główne źródło energii dla mózgu oraz pracujących mięśni, a także biorą udział w utlenianiu kwasów tłuszczowych. Ich niedobór często prowadzi do uczucia zmęczenia, bólów głowy, senności i ogólnego gorszego samopoczucia.
Dieta bez warzyw i owoców, czyli dieta bez błonnika pokarmowego
Dieta karniwora nie dopuszcza żadnych produktów roślinnych, a te są dla organizmu źródłem m.in. błonnika pokarmowego. Choć błonnik nie ulega trawieniu z udziałem enzymów wytwarzanych w układzie trawiennym człowieka i nie pełni funkcji odżywczych, to jego rola w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu jest bardzo istotna.
Błonnik jest częściowo rozkładany przez bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu wzbogaca różnorodność mikroflory przewodu pokarmowego. Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego i usprawnia perystaltykę jelit. Działa jak miotełka w przewodzie pokarmowym, usuwając z niego resztki pokarmowe i przeciwdziałając zaparciom. Odpowiednia podaż błonnika w diecie znacząco minimalizuje ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Co więcej, wpływa korzystnie na obniżanie poziomu cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zwiększa sytość diety i pomaga kontrolować apetyt. Jego źródłem są warzywa, owoce, nasiona strączkowe, produkty zbożowe, orzechy, nasiona i pestki.
Dieta karniwora, czyli niewiele antyoksydantów
Antyoksydanty, znane także jako przeciwutleniacze, to związki chemiczne neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Ich głównym źródłem w diecie są warzywa i owoce, nasiona strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona i pestki, czyli produkty eliminowane na diecie karniwora.
Dieta bez warzyw i owoców = niedobór cennych witamin i składników mineralnych
Dieta karniwora to bardzo restrykcyjna dieta eliminacyjna. Stosując ją, trudno zapewnić odpowiednią podaż niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. W zależności od kompozycji diety karniwora istnieje ryzyko niedostarczenia wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości m.in.:
- kwasu foliowego (wit. B9) – jego źródłem są przede wszystkim ciemnozielone warzywa liściaste, np. szpinak, jarmuż, oraz pomarańczowe warzywa i owoce, a także wybrane produkty odzwierzęce, takie jak sery żółte, jaja, wątroba. Ponieważ foliany są bardzo wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, najwartościowszym ich źródłem są świeże warzywa,
- witaminy B2 – obecnej m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych, niektórych warzywach (np. groszek, brokuły), produktach mlecznych i podrobach,
- witaminy C – podstawowym źródłem są świeże owoce i warzywa,
- witaminy D – obecnej w tłustych rybach morskich oraz owocach morza,
- witaminy K – obecnej w ciemnozielonych warzywach i olejach roślinnych. Pewne jej ilości znajdują się też w żółtku jaja i wątrobie oraz są wytwarzane w przewodzie pokarmowym człowieka,
- magnezu – źródłem są nasiona strączków, pełnoziarniste produkty zbożowe, kakao, zielone warzywa, a także sery podpuszczkowe, ryby i wysokozmineralizowana woda,
- potasu – jego głównym źródłem są warzywa, owoce, produkty zbożowe, orzechy, nasiona, pestki, rośliny strączkowe, a także mięso i ryby.
Dieta lwa bazuje na nasyconych kwasach tłuszczowych
Dieta karniwora bazuje na produktach odzwierzęcych. Te produkty obfitują w tłuszcze nasycone, które spożywane w nadmiernych ilościach, są jednym z głównych czynników rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Podnoszą poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, co może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału serca czy udaru mózgu. Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie może prowadzić do zaburzeń płodności, pogarsza stan cery oraz zwiększa ryzyko otyłości. Warto zaznaczyć, że zgodnie z danymi GUS choroby układu krążenia są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów wśród Polaków.
Aby długo cieszyć się zdrowiem produkty, które są bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, należy zastępować tymi, które dostarczają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Rekomendowane są płynne oleje, oliwa z oliwek, orzechy, pasty orzechowe oraz tłuste ryby morskie.
Dieta karniwora jest monotonna i droga
Dieta karniwora nie daje dużego pola do kulinarnych eksperymentów, a wybór dozwolonych składników jest mocno ograniczony. Dodatkowo, dobrej jakości mięsa, ryby oraz owoce morza należą do produktów, za które trzeba dużo zapłacić. Dlatego taki sposób odżywiania może okazać się nieprzyjemny nie tylko dla podniebienia i zdrowia, lecz także dla portfela.
Dieta karniwora – przykładowy jadłospis na 3 dni
Przykładowy jadłospis diety carnivore składający się z trzech posiłków dziennie prezentujemy poniżej:
Dieta karniwora – jadłospis dzień 1
- śniadanie: omlet smażony na maśle ghee z boczkiem
- obiad: stek polany oliwą z oliwek
- kolacja: sałatka z tuńczyka i jajek ugotowanych na twardo
Dieta karniwora – jadłospis dzień 2
- śniadanie: jaja sadzone na maśle posypane serem gouda i oregano
- obiad: polędwiczki wieprzowe smażone na smalcu z rozmarynem i jałowcem
- kolacja: kotlet mielony z serem długodojrzewającym
Dieta karniwora – jadłospis dzień 3
- śniadanie: pasta z wędzonej makreli i twarogu
- obiad: wątróbka smażona na smalcu z dodatkiem majeranku
- kolacja: krewetki z masełkiem czosnkowym
Zdrowszy sposób na szczupłą sylwetkę
Jeśli zależy Ci na pozbyciu się zbędnych kilogramów, zamiast eksperymentować z niebezpiecznymi dietami-cud, postaw na racjonalne i zbilansowane odżywianie z deficytem kalorycznym. Zadbaj o to, aby Twoje dania dostarczały w odpowiednich proporcjach wszystkich makroskładników: tłuszczów, białek i węglowodanów. Jedz jak najbardziej urozmaicone posiłki. Sięgaj po owoce i warzywa, produkty z pelnego ziarna, nabiał, chude mięso i strączki, a tłuszcze zwierzęce zastępuj roślinnymi. Unikaj słodyczy, słonych przekąsek, niskiej jakości wędlin i gotowych dań. Dzięki pełnowartościowej diecie odchudzającej z pewnością uda Ci się skutecznie stracić nadprogramowe kilogramy. Dbając dodatkowo o regularną aktywność fizyczną, która wprawi Cię w dobry nastrój i pomoże spalić kalorie, możesz realnie poprawić komfort swojego życia.
Skuteczność diety karniwora nie ma żadnego potwierdzenia naukowego. Dietetycy i lekarze są zgodni, że "dieta mięsożercy" jest restrykcyjna i niedoborowa w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich m.in. błonnik pokarmowy, niektóre witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. Nie ryzykuj swojego zdrowia i postaw na zbilansowaną dietę pudełkową od Light Diet. Jeśli chcesz przetestować niskowęglowodanowy jadłospis, wybierz dietę ketogeniczną, a jeśli zależy Ci, by jeść więcej białka, postaw na wysokoproteinową dietę sportową. W ofercie znajdziesz też dietę bezlaktozową czy dietę wegetariańską.
Bibliografia:
- Kaproń A.: Dieta karniwora. Na czym polega i czy jest zdrowa? Dietetycy.org.pl
- GUS: Umieralność w 2021 roku. Zgony według przyczyn – dane wstępne.
- Gryszczyńska A.: Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy. Postępy Fitoterapii 4, 2009.
- Jarosz M. i wsp.: Normy żywienia dla Populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 2020.
Porcja świeżych artykułów



Superfoods. Czym jest superżywność i dlaczego warto ją jeść?
Superfoods, czyli super żywność, to prawdziwa skarbnica zdrowia! W niewielkiej porcji dostarczają skumulowaną dawkę cennych składników odżywczych, które wspierają odporność, poprawiają samopoczucie i pomagają w profilaktyce wielu chorób. Poznaj nasze rodzime polskie superfoods, jak i egzotyczne pokarmy z odległych zakątków świata, które z łatwością włączysz do swojej codziennej diety.

Dlaczego warto wybierać produkty pełnoziarniste?
Spożywanie produktów pełnoziarnistych w ramach codziennej zbilansowanej diety wiąże się z szeregiem korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Z artykułu dowiesz się, dlaczego warto jeść produkty pełnoziarniste i jakich wartości odżywczych dostarczają. Podpowiadamy również jak wybierać dobre pieczywo pełnoziarniste w gąszczu bochenków, które udają zdrowszą alternatywę dla jasnego chleba.

Jaki makaron jeść na diecie?
Makaron to lubiany produkt zbożowy ze względu na uniwersalne zastosowanie w kuchni oraz różnorodność kształtów. Spaghetti, penne, gniazdka czy orzo to tylko przykłady rodzajów makaronów, które można klasyfikować również ze względu na rodzaj mąki, z jakiej powstały. Jaki makaron jeść na diecie odchudzającej, cukrzycowej, lekkostrawnej, bezglutenowej i ketogenicznej? Mnogość możliwości może Cię pozytywnie zaskoczyć!