Dieta trzustkowa jest podstawowym elementem leczenia ostrego zapalenia trzustki. Jej celem jest odciążenie trzustki i uspokojenie funkcji czynnościowych. Dieta dla chorych na trzustkę powinna być lekkostrawna, aby zmniejszyć dolegliwości bólowe. Z tego artykułu dowiesz się, co jeść przy zapaleniu trzustki, jak długo stosować specjalny jadłospis oraz czy banan w diecie trzustkowej jest dozwolony.
Spis treści:
- Ostre zapalenie trzustki - przyczyny, objawy, leczenie
- Dieta przy chorej trzustce
- Dieta trzustkowa - co można jeść?
- Jaka dieta przy chorej trzustce?
Ostre zapalenie trzustki - przyczyny, objawy, leczenie
Ostre zapalenie trzustki (OZT) jest ostrym procesem zapalnym związanym z przedwczesną wewnątrztrzustkową aktywacją proenzymów trzustkowych. OZT przebiega z różnym uszkodzeniem sąsiadujących tkanek i narządów.
Do najczęstszych czynników powodujących OZT zalicza się:
- spożywanie alkoholu,
- kamicę żółciową (około 80% przypadków),
- pierwotną i wtórną hipertriglicerydemię (> 1000 mg/dl),
- leki,
- zakażenia wirusowe,
- urazy jamy brzusznej,
- choroby autoimmunologiczne (toczeń rumieniowaty układowy, zespół Sjogrena, pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych),
- hiperkalcemię,
- hipotermię,
- pasożyty (glista ludzka),
- czynniki genetyczne,
- zapalenie jatrogenne.
Do rozpoznania ostrego zapalenie trzustki muszą być spełnione co najmniej 2 z 3 kryteriów:
- nagły, stały ból jamy brzusznej najczęściej w okolicach nadbrzusza, promieniujący do pleców,
- podwyższone stężenie amylazy i lipazy trzykrotnie przekraczające górną granicę normy,
- uwidocznienie charakterystycznych dla OZT zmian w badaniach obrazowych (USG, tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny).
Objawy, z którymi mogą mierzyć się pacjenci z OZT, to m.in.:
- gorączka,
- nudności,
- wymioty,
- niedrożność jelit,
- wzmożone napięcie powłok brzusznych,
- zażółcenie skóry,
- wzrost parametrów zapalnych (CRP).
Choroby trzustki należą do chorób o na ogół dość ciężkim przebiegu. Z tego powodu prawidłowe leczenie jest bardzo ważne. Pacjenci z OZT wymagają hospitalizacji oraz monitorowania czynności życiowych i wydolności pozostałych narządów. Leczenie zależy od stanu pacjenta i występujących powikłań. Wykorzystywane metody leczenia, to:
● leczenie objawowe,
● dieta trzustkowa,
● operacja.
Zapalenie trzustki - co jeść? Zapraszam do dalszej części artykułu.
Dieta przy chorej trzustce
Najważniejszą zasadą diety przy chorej trzustce jest bezwzględny zakaz picia alkoholu. Dieta trzustkowa w czasie rekonwalescencji powinna być rozszerzana stopniowo, a poszczególne potrawy i sposób ich przyrządzania należy modyfikować etapami. Dieta trzustkowa - co wolno jeść?
Dieta na zapalenie trzustki składa się z trzech etapów:
1. Etap pierwszy rozpoczyna się jeszcze w szpitalu i trwa około 1. miesiąca. Pacjent musi dość znacznie ograniczyć tłuszcze. W tym czasie dieta trzustkowa musi być łatwostrawna. Sprawdź zasady diety lekkostrawnej. Ważne jest spożywanie małych posiłków o regularnej porze.
Dieta dla chorych na trzustkę powinna być przygotowana w sposób lekkostrawny, dlatego za najlepszą obróbkę termiczną uznaje się:
- gotowanie,
- duszenie,
- pieczenie w folii lub pergaminie.
Pacjenci z OZT powinni zrezygnować ze smażenia.
2. Etap drugi podobnie jak pierwszy powinien trwać około 1. miesiąca. Dieta trzustkowa - co wolno jeść w tym etapie? Przede wszystkim można zwiększyć ilość tłuszczu w diecie - warto sięgać po tłuste ryby, które są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 np. łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki, śledzie. Jeżeli na tym etapie pojawia się uczucie pełności poposiłkowej, wzdęcia przelewanie w jamie brzusznej, papkowate stolce z domieszką tłuszczu, należy powrócić na okres 2 tygodni do diety stosowanej w poprzednim okresie.
3. A jaka dieta na trzustkę w III etapie? Przy dobrej tolerancji pożywienia pacjent może przejść na dietę pełnowartościową, ale ilość tłuszczu nadal powinna być zwiększana stopniowo.
Masz zapalenie trzustki i nie wiesz co jeść? Mam dla Ciebie kilka porad dietetyka.
Dieta trzustkowa - co można jeść?
Znasz już założenia, ale tak konkretnie co jeść przy zapaleniu trzustki? Do zalecanych produktów należą:
- chleb pszenny – jasny i czerstwy, bułki, sucharki,
- chudy nabiał: mleko, twaróg, jogurty naturalne, maślanka,
- chude mięso: cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak bez skóry, indyk,
- ryby: dorsz, pstrąg strumieniowy, sola, mintaj, płoć, halibut biały, morszczuk, sandacz, flądra, szczupak, płastuga, okoń, lin,
- ziemniaki: gotowane, puree z mlekiem,
- kasze: manna, jęczmienna,
- owoce dojrzałe i soczyste: jagodowe i winogrona bez pestek (w postaci przecierów), cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane
- warzywa młode i soczyste: marchew dynia, kabaczki, pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki, sałata zielona; potrawy gotowane, rozdrabniane, lub przetarte, z „wody”, podprawiane zawiesinami, oprószone, surowe soki,
- desery: kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne na mleku odtłuszczonym, kompoty przetarte, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe,
- napoje: herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata z cytryną, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowo-warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne niegazowane,
- przyprawy: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, zielona pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha, melisa, cynamon, wanilia, bazylia, oregano.
Dieta na trzustkę i wątrobę - czy zalecenia są takie same?
Można uznać, że dieta wątrobowa w znacznym stopniu bazuje na zaleceniach diety trzustkowej.
Dieta wątrobowo-trzustkową powinna ograniczać spożycie:
- chleb świeży, chleb żytni, chleb razowy, pieczywo chrupkie, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika,
- tłusty nabiał,
- tłuste mięso: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba,
- tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, halibut niebieski, śledzie, sardynka, pikling,
- ziemniaki: smażone, frytki, chipsy,
- potrawy: pierogi, knedle, naleśniki z mięsem, wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety oraz bigos, fasolka po bretońsku,
- warzywa: warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa w postaci surówek, sałatek z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone,
- owoce: gruszki, daktyle, czereśnie, kawon, figi, owoce marynowane,
- desery: tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy,
- napoje: alkoholowe, kakao, płynna czekolada, naturalna kawa, mocna herbata, wody gazowane, pepsi, coca-cola
- przyprawy: ocet, chili, curry, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca.
Jaka dieta przy chorej trzustce? Przykładowe menu
Jak ułożyć dietę przy chorej trzustce? Oto przykładowe menu - kilka inspiracji może Ci się przydać, bo dietę trzustkową należy stosować przez całe życie!
Śniadanie na diecie trzustkowej - Kanapka z szynką i warzywami
Składniki:
- chleb pszenny - 2 kromki,
- szynka drobiowa - 2 plastry,
- masło - 1 łyżka,
- pomidor - 1 sztuka
Przygotowanie:
- Pomidora sparz, a następnie usuń z niego skórkę.
- Pieczywo posmaruj masłem, połóż szynkę i pomidora.
II śniadanie - Jagodowo-bananowy koktajl
Składniki:
- mleko 0,5% - 250 ml,
- jagody - 1 garść,
- banan - 1 sztuka
Przygotowanie:
- Zblenduj wszystkie składniki razem.
Obiad na diecie trzustkowej - Pulpeciki z cielęciny z puree z ziemniaków
Składniki:
- cielęcina - 1 sztuka (około 150 g),
- ziemniaki - 2 sztuki,
- mleko - 2 łyżki,
- marchewka - 2 sztuki,
- oliwa z oliwek - 1 łyżka,
- passata pomidorowa - 2 szklanki
- kompot z jabłek - 1 szklanka
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
- Marchew obierz ze skórki i ugotuj.
- Mięso dopraw do smaku i uformuj pulpeciki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wlej passatę, dodaj pokrojoną marchewkę i doprowadź do gotowania. Dodaj pulpeciki i duś, aż mięso będzie gotowe.
Podwieczorek - Jogurt naturalny z bananem
Składniki:
- jogurt naturalny niskotłuszczowy - 1 małe opakowanie
- banan - 1 sztuka
Przygotowanie:
- Banan pokrój i zjedz z jogurtem.
Kolacja na diecie trzustkowej - Twarożek z dżemem i pieczywem
Składniki:
- bułka pszenna - 1 sztuka,
- twarożek - 2 łyżki,
- dżem - 2 łyżki
Przygotowanie:
- Bułkę przekrój na pół.
- Na pieczywie wyłóż twaróg i dżem.
Mam nadzieję, że ten artykuł pozwolił Ci zrozumieć co jeść na trzustkę. Prawidłowe żywienie jest niezbędne do poprawy stanu zdrowia oraz może być elementem wspomagającym leczenie farmakologiczne. W razie dalszych wątpliwości skontaktuj się z dietetykiem i lekarzem, aby indywidualnie ustalić plan diety.
Bibliografia
- WSZZ w Kielcach: Dieta w przewlekłych chorobach trzustki. Dostęp online.
- Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna
- D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska. Dietoterapia. PZWL, Warszawa,
- H. Ciborowska, A. Rudnicka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa
Porcja świeżych artykułów



Dlaczego warto wybierać produkty pełnoziarniste?
Spożywanie produktów pełnoziarnistych w ramach codziennej zbilansowanej diety wiąże się z szeregiem korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Z artykułu dowiesz się, dlaczego warto jeść produkty pełnoziarniste i jakich wartości odżywczych dostarczają. Podpowiadamy również jak wybierać dobre pieczywo pełnoziarniste w gąszczu bochenków, które udają zdrowszą alternatywę dla jasnego chleba.

Jaki makaron jeść na diecie?
Makaron to lubiany produkt zbożowy ze względu na uniwersalne zastosowanie w kuchni oraz różnorodność kształtów. Spaghetti, penne, gniazdka czy orzo to tylko przykłady rodzajów makaronów, które można klasyfikować również ze względu na rodzaj mąki, z jakiej powstały. Jaki makaron jeść na diecie odchudzającej, cukrzycowej, lekkostrawnej, bezglutenowej i ketogenicznej? Mnogość możliwości może Cię pozytywnie zaskoczyć!

Co jeść na ładną cerę i włosy?
Ładna cera i włosy są wizytówką każdej kobiety i mężczyzny. Kluczem do ich dobrej kondycji jest odpowiednia dieta bogata w niezbędne składniki odżywcze. W tym artykule podpowiemy, jakie składniki pokarmowe mają kluczowe znaczenie oraz co jeść na ładną cerę i włosy.