Chcesz zrezygnować z mięsa, jednak całkowita eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego nie wchodzi w grę? W takim razie dieta wegetariańska jest dla Ciebie! Plan żywieniowy, dzięki któremu nie musisz zapominać o ulubionej jajecznicy czy jogurtach, to doskonały pomysł na zadbanie o swoje zdrowie. Na czym polega taki sposób żywienia, komu jest polecany, jakie ma zalety i co można jeść? Poznaj bliżej dietę wegetariańską!
Dieta wegetariańska – czym jest i komu jest polecana?
Dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu z diety mięsa. Niektórzy sądzą, że dotyczy to tylko produktów wołowych, drobiowych czy wieprzowych. Jest to błąd, ponieważ przechodząc na wegetarianizm, należy zrezygnować również z ryb i owoców morza. Choć istnieje wiele odmian takiego sposobu odżywiania, to standardowa dieta wegetariańska dopuszcza spożywanie wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego – jajek, miodu czy nabiału.
Komu jest polecana dieta wegetariańska? Zrezygnować z mięsa może każdy, bez względu na rodzaj wykonywanej pracy, stopień aktywności fizycznej czy wiek. Obalono mit, że taki sposób odżywiania jest szkodliwy dla małych dzieci. Odpowiednio skomponowane posiłki dostarczają wszystko, czego tylko ich ciała potrzebują do prawidłowego rozwoju.
Dieta wegetariańska – zalety
Dieta wegetariańska jest różnorodna i zdrowa. Zauważono, że u osób, które zrezygnowały z mięsa, ciśnienie krwi jest niższe, podobnie jak poziom glukozy. Po zmianie sposobu żywienia maleje ryzyko zachorowania na raka jelita czy żołądka. Poprawie ulega również metabolizm – odpowiada za to duża ilość błonnika w posiłkach, który skutecznie eliminuje zaparcia. Co ciekawe, dieta wegetariańska jest również dobrym sposobem na utratę kilogramów. Warto jednak pamiętać, że aby zaobserwować pozytywny wpływ diety wegetariańskiej na organizm, należy zadbać o jej zbilansowanie pod kątem składników odżywczych.
Co jeść na diecie wegetariańskiej?
Dieta wegetariańska daje setki możliwości stworzenia smacznych i różnorodnych posiłków. Rezygnujesz tylko z mięsa, które z łatwością możesz zastąpić roślinnymi źródłami białka – przede wszystkim nasionami roślin strączkowych, jak choćby soczewica, ciecierzyca czy soja. Na talerzu mogą znaleźć się jajka, jogurty, masło, miód czy dania na bazie żelatyny. Nie zapomnij także o warzywach, owocach, nasionach, orzechach i ziołach, które warto dodawać do każdego dania.
Odkryj smaki diety wegetariańskiej z LightDiet.pl!
Dieta wegetariańska brzmi smacznie i kusząco, jednak martwisz się, że nie poradzisz sobie z samodzielnym skomponowaniem jadłospisu bez mięsa? Przychodzimy z pomocą, proponując pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze pudełka. Menu wegetariańskie zamówisz w jednym sześciu wariantów kalorycznych (1000, 1200, 1500, 1800, 2000 lub 2200 kcal). W naszej diecie wegetariańskiej czeka na Ciebie mnóstwo warzyw i owoców, produktów zbożowych oraz jajek i nabiału.
Porcja świeżych artykułów



Błonnik pokarmowy – funkcje, korzyści, źródła
Korzyści zdrowotne błonnika pokarmowego od dawna są doceniane. Jego wyższe spożycie wiąże się z mniejszą ilością chorób i lepszym samopoczuciem. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest błonnik pokarmowy, jakie są jego funkcje oraz źródła błonnika w diecie.

Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne
Zapotrzebowanie kaloryczne to ilość energii, którą należy dostarczyć organizmowi w ciągu dnia, aby zachować obecną masę ciała i dbać o zdrowie. Znajomość tej indywidualnej wartości jest przydatna, gdy chcemy wpłynąć na obecną wagę – schudnąć lub przytyć. Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne? Podpowiadamy, jak to zrobić w domowym zaciszu!

Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna, nazywana również łatwostrawną, to jadłospis rekomendowany w przypadku zaburzeń funkcjonowania układu trawiennego, po operacjach i nie tylko. Na czym polega dieta lekkostrawna, co na niej jeść i kiedy warto na nią przejść? Odpowiedzi na te i inne pytania oraz pomysły na proste dania lekkostrawne znajdziesz w tym artykule!