Jesień, choć należy do jednych z najpiękniejszych pór roku, jest okresem, w którym dni stają się coraz krótsze, a temperatury niższe. Tak jak zmieniasz w tym czasie swoją garderobę, tak warto też przeprowadzić małą rewolucję w diecie. Dziś pod lupę bierzemy warzywa, które warto jeść jesienią. Sprawdź, które z nich powinny znaleźć się w Twoim codziennym menu!
Dlaczego warto jeść sezonowo?
Zanim opowiemy Ci więcej o warzywach, które warto jeść jesienią, przyjrzymy się zaletom sezonowego jedzenia. Dlaczego dopasowanie codziennego menu do trwającej pory roku jest dobrym pomysłem? Głównie ze względu na świeżość oraz smak produktów. Artykuły, które nie są przewożone z drugiego końca świata, są po prostu o niebo lepsze od tych pojawiających się w sklepach poza sezonem. Ma to również wpływ na ich właściwości prozdrowotne – w końcu najwięcej cennych składników odżywczych znajdziesz w warzywach, które niedawno zostały wyrwane z ziemi.
Mówiąc o zaletach sezonowego jedzenia i warzywach, które warto jeść jesienią, należy koniecznie wspomnieć o aspekcie finansowym. Takie produkty są po prostu tańsze, dzięki czemu nie nadwyrężają domowego budżetu, jednocześnie pozwalając cieszyć się prawdziwym smakiem natury. Dodatkowo dopasowywanie menu do pory roku to świetny sposób na wspieranie lokalnych dostawców i dbanie o środowisko.
Warzywa, które warto jeść jesienią – dynia, kalafior i nie tylko
Czas poznać warzywa, które warto jeść jesienią. Na liście znalazły się przede wszystkim:
- Dynia – bezkonkurencyjna królowa jesieni, na którą większość smakoszy czeka cały rok. Jak się okazuje, pomarańczowe warzywo to nie tylko pyszny smak i setki możliwości wykorzystania, ale także cenne źródło beta-karotenu, który ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga walkę organizmu z wolnymi rodnikami. Regularne spożywanie dyni wzmacnia również układ odpornościowy oraz poprawia kondycję skóry dzięki zawartości witaminy A, C i E.
- Kalafior – smaczne źródło sulforafanu, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe i wspomaga prawidłową pracę serca. Dodatkowo w kalafiorze znajdziesz także mnóstwo witaminy K, B6, kwasu foliowego, magnezu, niacyny, ryboflawiny, potasu, fosforu i oczywiście błonnika.
- Brukselka – podobnie jak kalafior zawiera silny przeciwutleniacz sulforafan. Na tym jednak jej prozdrowotne właściwości się nie kończą – zielone warzywo, które warto jeść jesienią, jest zdrowym źródłem kwasu foliowego oraz wapnia, potasu i magnezu, czyli minerałów mających ogromny wpływ na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.
- Brokuły – jedni je kochają, drudzy nienawidzą. Jedno jest jednak pewne - to jedne z najzdrowszych warzyw! Dlaczego? Ponieważ zawierają mnóstwo flawonoidów, błonnika, karotenoidów, sulforafanu i antyoksydantów. Dzięki temu mają właściwości przeciwzapalne, wpływają pozytywnie na wzrok oraz wspomagają naturalną regenerację komórek.
- Buraki czerwone – smaczne i niskokaloryczne źródło witaminy C, dzięki której wzmocnisz odporność swojego organizmu. Nic dziwnego, że buraki znalazły się na liście warzyw, które warto jeść jesienią – w końcu to właśnie wtedy jesteśmy atakowani z każdej strony przeziębieniami i grypą. Dodatkowo zawierają one dużo witaminy B1, A oraz K. Nie brakuje także minerałów – magnezu, potasu, cynku, manganu i żelaza.
Rewelacyjnym pomysłem będzie również wzbogacenie diety o cukinię, paprykę i włoszczyznę. Nie zapomnij też o warzywach korzeniowych, które zdecydowanie warto jeść jesienią. Możesz wykorzystać je na przykład do przygotowania rozgrzewającej zupy.
Które warzywa warto ograniczyć jesienią?
Lista warzyw, które warto jeść jesienią, jest naprawdę długa. Czy w takim razie są takie, których spożywanie należy ograniczyć podczas tej pory roku? Choć wszystkie jarzyny są uznawane za zdrowe i mają wpływ na każdy proces zachodzący w Twoim organizmie, to w trakcie chłodniejszych dni warto uważać, aby nie jeść w nadmiarze tzw. produktów wychładzających. Mowa przede wszystkim o sałacie lodowej i ogórkach.
Porcja świeżych artykułów



Słodzik czy cukier. Czym słodzić zamiast cukru?
Słodzik czy cukier, a może inna substancja słodząca? Co wybrać, aby nie rezygnować ze słodkiego smaku, a jednocześnie sprawić, być codzienna dieta była zdrowsza? W poniższym tekście przedstawiamy charakterystykę najpopularniejszych zamienników cukru. Po lekturze, będziesz mógł podjąć bardziej świadomą decyzję i odpowiedzieć na pytanie: czym słodzić zamiast cukru? Bo cukru nie polecamy.

Czym są ujemne kalorie i czy istnieją produkty o ujemnym bilansie kalorycznym?
Dieta ujemnych kalorii ma być metodą redukcji masy ciała, która polega na włączeniu do codziennego menu pokarmów o ujemnej kaloryczności. Ich strawienie ma pochłonąć więcej energii niż w rzeczywistości dostarczyły. Dzięki temu generują deficyt energetyczny, który ma pozwolić zredukować masę ciała. Brzmi niesamowicie i zachęcająco? Sprawdźmy, co na to nauka.