01.12.2022

Co jeść po treningu, a co przed treningiem?

Regularna aktywność fizyczna wykazuje szereg korzyści dla zdrowia. Bez względu na cel, odpowiednio zbilansowana dieta pomoże Ci go osiągnąć. Znaczenie ma nie tylko skład posiłków przed i po treningowych, a ogólna kompozycja jadłospisu w ciągu dnia. Podpowiadamy, jak powinien być zbilansowany posiłek przedtreningowy, a także po intensywnym treningu biegowym, czy podnoszeniu ciężarów.

17.11.2022

Dieta przy nadciśnieniu. Co jeść, a czego unikać chorując na nadciśnienie? 

Nadciśnienie tętnicze to jedna z najczęściej diagnozowanych chorób układu sercowo-naczyniowego. Do rozwoju nadciśnienia przyczynia się przede wszystkim niezdrowy tryb życia, a rzadziej niektóre choroby lub leki. Wyjaśniamy, jak przy nadciśnieniu tętniczym powinna być skomponowana dieta. Podpowiadamy produkty, które warto włączyć do swojej diety, a jakie ograniczyć.

03.11.2022

Dieta w ciąży – zasady i produkty zalecane

W trakcie ciąży dieta powinna być szczególnie dopracowana, ponieważ ma duży wpływ na stan zdrowia mamy, przebieg ciąży oraz rozwijający się w jej łonie płód. Warto pamiętać, że zapotrzebowanie kaloryczne ciężarnej wzrasta, dlatego odpowiednia dieta powinna być bogatsza energetycznie niż przed ciążą. Przedstawiamy najważniejsze zasady diety w ciąży.

20.10.2022

Dieta dla mózgu. Co dobrze wpływa na pracę mózgu?

Mózg jest jednym z najważniejszych ludzkich organów. Dieta dla mózgu powinna być zbilansowana i różnorodna. Podpowiadamy, jakie pokarmy spożywać, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie tego narządu.

06.10.2022

Antyoksydanty w diecie – rola, działanie i źródła przeciwutleniaczy

Zbilansowana dieta bogata w pokarmy będące źródłem przeciwutleniaczy ma dobroczynny wpływ na stan zdrowia. Antyoksydanty hamują rozwój wolnych rodników, a także neutralizują ich nadmiar w ciele. Do ważniejszych składników diety, które są źródłem przeciwutleniaczy należą świeże warzywa i owoce. Poznaj produkty bogate w przeciwutleniacze, a także dowiedz się, dlaczego obecność antyoksydantów w codziennej diecie jest tak ważna. 

22.09.2022

Złe samopoczucie po jedzeniu – przyczyny. Zasady diety na dobre samopoczucie

Złe samopoczucie po jedzeniu może wynikać nie tylko z popełnianych błędów żywieniowych, ale również być objawem choroby, nietolerancji lub alergii na danych składnik pokarmu. Po jedzeniu powinniśmy czuć sytość, a także energię do działania. Niepokojącymi objawami są m.in. bóle brzucha, wzdęcia, gazy, senność czy cofanie treści pokarmowej. Sprawdź, z czego może wynikać złe samopoczucie po jedzeniu.

19.07.2022

Anemia – objawy, przyczyny i leczenie niedokrwistości. Co jeść przy anemii?

Anemia (niedokrwistość) to powszechne zaburzenie krwi, które najczęściej dotyczy kobiet w wieku rozrodczym, ciężarnych, osób starszych i dzieci. Przyczyn jej rozwoju może być wiele, jednak najczęściej diagnozowana jest anemia z niedoboru żelaza. Wyjaśniamy, co to jest anemia, jakie są najczęstsze objawy anemii, a także co jeść przy anemii, aby wspomóc jej leczenie.

18.05.2022

Błonnik pokarmowy – funkcje, korzyści, źródła

Korzyści zdrowotne błonnika pokarmowego od dawna są doceniane. Jego wyższe spożycie wiąże się z mniejszą ilością chorób i lepszym samopoczuciem. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest błonnik pokarmowy, jakie są jego funkcje oraz źródła błonnika w diecie.

07.04.2022

Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne

Zapotrzebowanie kaloryczne to ilość energii, którą należy dostarczyć organizmowi w ciągu dnia, aby zachować obecną masę ciała i dbać o zdrowie. Znajomość tej indywidualnej wartości jest przydatna, gdy chcemy wpłynąć na obecną wagę – schudnąć lub przytyć. Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne? Podpowiadamy, jak to zrobić w domowym zaciszu!

18.03.2022

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna, nazywana również łatwostrawną, to jadłospis rekomendowany w przypadku zaburzeń funkcjonowania układu trawiennego, po operacjach i nie tylko. Na czym polega dieta lekkostrawna, co na niej jeść i kiedy warto na nią przejść? Odpowiedzi na te i inne pytania oraz pomysły na proste dania lekkostrawne znajdziesz w tym artykule!

12.01.2022

Dieta niskowęglowodanowa

Czy wyeliminowanie lub ograniczenie węglowodanów w diecie może pomóc w zrzuceniu kilogramów i wpłynąć na zdrowie? Jak się okazuje – jak najbardziej, o ile cały proces jest przeprowadzony z głową i po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. W dzisiejszym artykule sprawdzamy, na czym polega dieta niskowęglowodanowa, dla kogo jest odpowiednia, jakie daje efekty i co można na niej jeść.

09.11.2021

Wszystko o glutenie - co to jest gluten, w czym jest, objawy nietolerancji, dieta bezglutenowa - co jeść?

Dowiedz się czym jest gluten, jakie są objawy jego nietolerancji i alergii. Poznaj listy produktów naturalnie bezglutenowych i tych w których nie spodziewasz się glutenu, a występuje.

Zostaw swój numer!
Zadzwonimy!
Wysyłając formularz akceptujesz
Regulamin i Politykę prywatności
Lightdiet.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe
Ustawienia
Akceptuję