23.02.2023

Jedzenie późnym wieczorem – jaki ma wpływ na zdrowie i sylwetkę?

Jedzenie późnym wieczorem obfitych i tłustych pokarmów ma niekorzystny wpływ na jakość snu. Może również powodować dolegliwości trawienne, takie jak zgaga, wzdęcia czy niestrawność. Nie oznacza to jednak, że kolacja to posiłek zbędny. Przeciwnie! Podpowiadamy, co jeść przed snem, aby dobrze spać, a także kiedy zjeść kolację. 

09.02.2023

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie

Insulinoporność (z ang. insulin resistance) to schorzenie, które polega na nieprawidłowej tolerancji insuliny przez komórki organizmu. Do najczęstszych objawów insulinooporności należą: niezamierzone tycie, trudności w redukcji masy ciała, senność po posiłkach, przewlekłe zmęczenie i uczucie braku energii. Przedstawiamy najczęstsze przyczyny insulinooporności. Podpowiadamy również, jak się odżywiać, aby wspomóc leczenie insulinooporności.

02.02.2023

Jaka dieta najlepsza? Jak dobrać dietę?

Dobranie odpowiedniej diety to pierwszy krok do sukcesu w zakresie redukcji masy ciała, rozwoju masy mięśniowej lub poprawy stanu zdrowia i nawyków żywieniowych. Do wyboru mamy wiele rodzajów diet. Która dieta jest najlepsza? Jak dobrać dietę do swoich potrzeb? Sprawdź podpowiedzi dietetyka.

26.01.2023

Tłuszcze nasycone i nienasycone – które z nich są zdrowe

Zdrowa i zbilansowana dieta powinna zawierać produkty zapewniające tłuszcze. To składnik odżywczy niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a równocześnie zwiększający smakowitość potraw. Warto podkreślić, że tłuszcz tłuszczowi nie jest równy. Wyjaśniamy, jaką ilość tłuszczów powinna zapewniać dieta, czym są kwasy nasycone i kwasy nienasycone, a także, jaki jest ich wpływ na stan zdrowia.

29.12.2022

Białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Które są lepsze?

Prawidłowo skomponowana dieta powinna zapewniać optymalną ilość wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W tym materiale przyglądamy się bliżej białkom. Wyjaśniamy, jaka jest jakość białek roślinnych, a jaka zwierzęcych. Podpowiadamy produkty zawierające białko, które warto uwzględniać w swoim codziennym jadłospisie – mięsnym lub roślinnym.

15.12.2022

Jak nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia?

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia obfitują w smaczne potrawy i ciasta, które nie codziennie goszczą na naszych stołach.  Wigilijne potrawy, a także te spożywane podczas dwóch kolejnych dni świątecznych mogą zapewniać dużą ilość kalorii. Co zrobić, aby nie przytyć w święta? Zapoznaj się z naszymi praktycznymi poradami!

01.12.2022

Co jeść po treningu, a co przed treningiem?

Regularna aktywność fizyczna wykazuje szereg korzyści dla zdrowia. Bez względu na cel, odpowiednio zbilansowana dieta pomoże Ci go osiągnąć. Znaczenie ma nie tylko skład posiłków przed i po treningowych, a ogólna kompozycja jadłospisu w ciągu dnia. Podpowiadamy, jak powinien być zbilansowany posiłek przedtreningowy, a także po intensywnym treningu biegowym, czy podnoszeniu ciężarów.

17.11.2022

Dieta przy nadciśnieniu. Co jeść, a czego unikać chorując na nadciśnienie? 

Nadciśnienie tętnicze to jedna z najczęściej diagnozowanych chorób układu sercowo-naczyniowego. Do rozwoju nadciśnienia przyczynia się przede wszystkim niezdrowy tryb życia, a rzadziej niektóre choroby lub leki. Wyjaśniamy, jak przy nadciśnieniu tętniczym powinna być skomponowana dieta. Podpowiadamy produkty, które warto włączyć do swojej diety, a jakie ograniczyć.

03.11.2022

Dieta w ciąży – zasady i produkty zalecane

W trakcie ciąży dieta powinna być szczególnie dopracowana, ponieważ ma duży wpływ na stan zdrowia mamy, przebieg ciąży oraz rozwijający się w jej łonie płód. Warto pamiętać, że zapotrzebowanie kaloryczne ciężarnej wzrasta, dlatego odpowiednia dieta powinna być bogatsza energetycznie niż przed ciążą. Przedstawiamy najważniejsze zasady diety w ciąży.

20.10.2022

Dieta dla mózgu. Co dobrze wpływa na pracę mózgu?

Mózg jest jednym z najważniejszych ludzkich organów. Dieta dla mózgu powinna być zbilansowana i różnorodna. Podpowiadamy, jakie pokarmy spożywać, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie tego narządu.

06.10.2022

Antyoksydanty w diecie – rola, działanie i źródła przeciwutleniaczy

Zbilansowana dieta bogata w pokarmy będące źródłem przeciwutleniaczy ma dobroczynny wpływ na stan zdrowia. Antyoksydanty hamują rozwój wolnych rodników, a także neutralizują ich nadmiar w ciele. Do ważniejszych składników diety, które są źródłem przeciwutleniaczy należą świeże warzywa i owoce. Poznaj produkty bogate w przeciwutleniacze, a także dowiedz się, dlaczego obecność antyoksydantów w codziennej diecie jest tak ważna. 

22.09.2022

Złe samopoczucie po jedzeniu – przyczyny. Zasady diety na dobre samopoczucie

Złe samopoczucie po jedzeniu może wynikać nie tylko z popełnianych błędów żywieniowych, ale również być objawem choroby, nietolerancji lub alergii na danych składnik pokarmu. Po jedzeniu powinniśmy czuć sytość, a także energię do działania. Niepokojącymi objawami są m.in. bóle brzucha, wzdęcia, gazy, senność czy cofanie treści pokarmowej. Sprawdź, z czego może wynikać złe samopoczucie po jedzeniu.

Zostaw swój numer!
Zadzwonimy!
Wysyłając formularz akceptujesz
Regulamin i Politykę prywatności
Lightdiet.pl korzysta z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe
Ustawienia
Akceptuję