


Post przerywany 16/8
Pewnie nieraz słyszałaś/łeś o okienku żywieniowym, ale czy post przerywany to odpowiedni model żywienia dla osób, które chcą dbać o zdrowie? Jakie efekty można osiągnąć dzięki diecie 16 na 8? Na te i wiele innych pytań odpowiem w tym artykule! Zapraszam do czytania.

Dieta trzustkowa - co jeść na chorą trzustkę
Dieta trzustkowa jest podstawowym elementem leczenia ostrego zapalenia trzustki. Jej celem jest odciążenie trzustki i uspokojenie funkcji czynnościowych. Dieta dla chorych na trzustkę powinna być lekkostrawna, aby zmniejszyć dolegliwości bólowe. Z tego artykułu dowiesz się, co jeść przy zapaleniu trzustki, jak długo stosować specjalny jadłospis oraz czy banan w diecie trzustkowej jest dozwolony.

Dieta refluksowa - jak wyleczyć refluks
Choroba refluksowa przełyku (GERD) jest jedną z najczęstszych chorób obserwowanych przez lekarzy. Objawy refluksu mogą być bardzo bolesne i odbijać się na zdrowiu psychicznym pacjenta. W tym artykule opowiem Ci jaka dieta przy refluksie poprawi Twoje samopoczucie oraz czego nie jeść przy refluksie. Zapraszam do czytania!

Jak przyspieszyć metabolizm?
Czy wolny metabolizm jest przyczyną nadprogramowych kilogramów? Zastanawiałaś/łeś się kiedyś co jeść, aby przyspieszyć trawienie? O tym przeczytasz w tym artykule!

Czym jest dieta low fodmap? Poznaj jej zasady, produkty zalecane i niezalecane
Dieta low fodmap to dieta lecznicza stworzona z myślą o osobach ze zdiagnozowanym IBS, lecz ma znacznie szersze zastosowanie. Jej cel to złagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych poprzez wyłonienie dobrze i źle tolerowanych produktów fodmap. Przedstawiamy zasady diety low fodmap, listę produktów o małej i dużej zawartości węglowodanów fermentujących.

Dieta na masę mięśniową. Co jeść, aby budować masę mięśniową?
Dieta na masę odgrywa kluczową rolę w budowaniu mięśni i zwiększaniu masy ciała. Odpowiednie żywienie dostarcza niezbędnych składników odżywczych oraz energii, co umożliwia wzrost i odbudowę tkanki mięśniowej. Przedstawimy skuteczne strategie żywieniowe, które pomogą osiągnąć pożądane rezultaty w procesie budowy masy mięśniowej. Znajdziesz w nim również przepisy na wysokokaloryczne posiłki.

Dieta na serce - 10 zasad i produktów, które korzystnie wpływają na pracę serca
Choroby serca i układu krążeniowego są jednymi z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Trzeba wyraźnie podkreślić, że właściwie skomponowana dieta odgrywa niebagatelną rolę w zapobieganiu ich występowaniu. Dlatego przedstawiamy zasady diety na serce i najwartościowsze produkty dla zdrowego serca, które warto wkomponować w codzienny jadłospis.

Co to dobrze zbilansowana dieta i co powinna zawierać?
Zbilansowana dieta to jedno z najpopularniejszych stwierdzeń dotyczących odżywiania. Z pewnością każdy usłyszał je choć raz. Przewija się w wielu artykułach dietetycznych, książkach żywieniowych, reklamach, a także rozmowach. Przyjrzeliśmy się temu zagadnieniu bliżej i w poniższym artykule, wyjaśniliśmy je w prosty i przystępny sposób. Zachęcamy do lektury!

Żelazo – źródła w diecie, wpływ na organizm, skutki niedoborów
Żelazo to jeden z najważniejszych składników odżywczych w diecie. Choć występuje w różnych pokarmach, jego wchłanianie ogranicza wiele czynników. Ponadto, w niektórych stanach zapotrzebowanie na żelazo wzrasta. Dlatego podpowiadamy, jakie są najlepsze źródła żelaza w jedzeniu, jak zwiększyć jego przyswajanie, a także jakie objawy mogą świadczyć o niedoborach.

Słodzik czy cukier. Czym słodzić zamiast cukru?
Słodzik czy cukier, a może inna substancja słodząca? Co wybrać, aby nie rezygnować ze słodkiego smaku, a jednocześnie sprawić, być codzienna dieta była zdrowsza? W poniższym tekście przedstawiamy charakterystykę najpopularniejszych zamienników cukru. Po lekturze, będziesz mógł podjąć bardziej świadomą decyzję i odpowiedzieć na pytanie: czym słodzić zamiast cukru? Bo cukru nie polecamy.

Czym są ujemne kalorie i czy istnieją produkty o ujemnym bilansie kalorycznym?
Dieta ujemnych kalorii ma być metodą redukcji masy ciała, która polega na włączeniu do codziennego menu pokarmów o ujemnej kaloryczności. Ich strawienie ma pochłonąć więcej energii niż w rzeczywistości dostarczyły. Dzięki temu generują deficyt energetyczny, który ma pozwolić zredukować masę ciała. Brzmi niesamowicie i zachęcająco? Sprawdźmy, co na to nauka.